den 21 juni

Fråga

2010/11:607 Våldsutsatta kvinnor med tidsbegränsat uppehållstillstånd

av Gunvor G Ericson (MP)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Under lång tid har vi fått vittnesmål om den alldeles särskilda utsatthet som drabbar våldsutsatta kvinnor med tidsbegränsade uppehållstillstånd. Om kvinnan lämnar mannen inom två år blir hon utvisad. Roks rapport Fruimporten fortsätter visar att över 550 av dessa kvinnor uppsökte landets kvinnojourer bara under 2009. Dessa kvinnors utsatthet förstärks av att deras uppehållstillstånd i praktiken är villkorade till deras relation med mannen. Valet de har är att stå ut eller åka ut.

Ett aktuellt fall i Stockholm är en mamma med fem barn som nu ska utvisas till Kongo – världens näst farligaste land att leva i för kvinnor, enligt Thomson Reuters Foundation

I april sade ministern apropå lagens undantagsregel: ”För att få en heltäckande bild inväntar regeringen för närvarande ytterligare uppgifter från Migrationsverket.” Men Migrationsverket lämnade redan i december 2010 en rapport till regeringen som visar att inte ens kvinnor som utsätts för allvarliga och dokumenterade övergrepp får stanna i landet om de väljer att lämna mannen efter ”icke kortvarig tid”.

Miljöpartiet vill göra det möjligt för de kvinnor som misshandlas och utnyttjas av sina män att stanna i Sverige. Våra förslag är en lagändring med tydligare undantag till skydd för den här gruppen av särskilt utsatta kvinnor.

Min fråga till statsrådet blir därför:

När kommer statsrådet att vidta åtgärder så att dessa kvinnor slipper att välja mellan misshandel och utvisning?