den 7 april

Fråga

2010/11:441 Förnyad kontakt med NAV utland

av Lars Mejern Larsson (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Jag har valt att ställa ytterligare en fråga till arbetsmarknadsministern angående den långa handläggningstiden för blankett E301 och NAV. Enligt Grensetjänsten i Morokulien ringer nu många människor och är upprörda. Man ställer frågor som hur man ska klara av att betala lånen, hyran och mat på bordet. Handläggningstiden har blivit ohållbar, och desperationen som nu sprider sig blir alltmer påtaglig. På frågan hur de drabbade ska klara sig hänvisar de norska myndigheterna till socialbidrag.

Problemet med de växande väntetiderna på blankett E301 började i samband med finanskrisen och i dag står cirka 2 300 personer i kön hos NAV. Den svenska regeringen har tidigare krävt att människor ska flytta dit jobben finns för att inte förlora sin ekonomiska trygghet. När nu dessa personer har velat göra rätt för sig ska de inte behöva straffas ytterligare en gång på grund av långsam byråkrati.

Därför vill jag fråga arbetsmarknadsministern när hon avser att ta förnyad kontakt med de norska myndigheterna angående den långa handläggningstiden för NAV.