den 6 april

Fråga

2010/11:431 Journalisters rätt att uttrycka sig fritt i Turkiet

av Bodil Ceballos (MP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

EU-kandidatlandet Turkiets tryck mot oppositionella och intellektuella ökar i stället för att minska. Intellektuella som kritiserar regeringen eller brott mot de mänskliga rättigheterna tystas genom böter och fängelse. Journalister är särskilt utsatta. När reportrar vill skildra manifestationer och polisvåld blir de överfallna av ordningsmakten och deras utrustning tas ifrån dem.

Inte bara journalister råkar illa ut. För inte så länge sedan kritiserade författaren Hasan Basri Aydın justitieministern, vilket ledde till åtal. Domstolen ansåg att den över 80-årige och alzheimersjuke Hasan Basri Aydın hade kränkt ministern. Han dömdes till två år och två månader.

Det finns 27 paragrafer som inskränker yttrandefriheten. Av dessa är lagarna under rubriken ”Kränkningar” (paragraf 125), ”Brott mot privatlivet” (paragraf 285) och ”Försök att påverka en rättvis prövning” (paragraf 288) de flitigast använda för att tysta kritiska röster. Dessutom återfinns rubriken ”Kampen mot terror”, där det framför allt är sjätte och sjunde paragrafen som används mot journalister. Antalet journalister i förvar är nu uppe i över 60, så frågetecknen är många och trenden tydlig.

I dagarna har arresteringarna av två framstående yrkesmän skapat ett stort frågetecken kring hur jakten på det ultranationalistiska nätverket Ergenekon har skötts. Att två journalister med erkänt stor integritet och vars politiska kompass pekar åt motsatt håll från Ergenekon, arresteras i jakten på just Ergenekon reser många misstankar.

Jag vill därför fråga utrikesministern om han avser att agera för ökad pressfrihet i Turkiet.