den 1 april

Fråga

2010/11:423 Sjukförsäkringen och upprop

av Christina Karlsson (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

108 läkare tillsammans med Sveriges kristna råd kan inte ha fel. På debattplats i en stor morgontidning skriver läkarna att lagstiftningen kring sjukförsäkringen är omänsklig. Statsrådet måste nu svälja den partipolitiska stoltheten och lyssna på den professionella kompetensen.

Läkarna skriver helt korrekt att tillfrisknande inte sker utifrån tidtabell. Läkarna beskriver hur deras patienter kommer i kläm i den nya så kallade sjukförsäkringsreformen som infört benhårda tidsgränser för sjukpenning och avskaffat den tillfälliga sjukersättningen. Jag skriver ”så kallade” eftersom man gör våld på ordet ”reform”. En reform är en lagändring som gör det bättre för människor och inte sämre. Regeringens förändringar av sjukförsäkringsreglerna har skapat en Golgatavandring för tusentals människor. Sjuka och plågade drivs de mot utförsäkringens stupstock. Försäkringskassans personal och sjukvårdens personal kan bara hjälplöst se på eftersom de är bundna av en omänsklig lagstiftning. När det så är dags för prövning av arbetsförmågan och utförsäkring konfronteras även Arbetsförmedlingens och socialtjänstens anställda med de olyckliga.

Sveriges kristna samfund skriver: ”Vi önskar förändringar som tar tydligare hänsyn till individernas olika omständigheter och låter dem som tjänstgör i Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunernas socialtjänst vara människor som empatiskt och med yrkesstolthet kan fullgöra sina arbetsuppgifter.” Varför skulle våra högsta andliga företrädare engagera sig i en sådan här sak om inte något är allvarligt fel?

Avser statsrådet att ta initiativ till att snabbt ändra dagens regler i sjukförsäkringen?