den 4 mars

Fråga

2010/11:354 Obligatorisk märkning av päls

av Barbro Westerholm (FP)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Pälsdetaljer på kläder, exempelvis mössor med rävpälsbollar, är en av trenderna i vintermodet, detta trots att uppfödning av pälsräv i Sverige är förbjuden. Det kommer dessutom signaler om att importstoppet av hund-och kattskinn till EU från Asien fungerar dåligt. Det är skinn som ofta har använts som detaljer i jackor, utan att det framkommit att det varit äkta päls.

Landsbygdsministern brukar betona att djurskydd och djurhälsa är viktiga frågor och att Sverige ska fortsätta vara ett föregångsland inom området. Att djur ska ha det bra, och att det därför är viktigt med en bra djurskyddslagstiftning och uppföljning i hela EU, uttrycks också ofta.

Det framhålls att konsumenterna här har en viktig roll att spela genom att kunna göra medvetna val. Inom EU behandlas nu en ny förordning om textilmärkning. Det skulle kunna innebära bättre möjligheter för konsumenterna att göra medvetna val vid klädesinköp. Många konsumenter vill veta om en pälsdetalj är äkta och i sådant fall vilket sorts djur den kommer från. I dag är det ofta möjligt att få information om vilket annat material ett plagg är tillverkat av, till exempel ull, dun, polyester eller bomull.

Päls i kläder kan enligt Socialstyrelsen ge allergiska reaktioner, vilket ytterligare understryker konsumentens behov av att få veta vad en textilprodukt består av innan man köper den. Krav på pälsmärkning finns utanför EU, lagstiftning finns till exempel redan i USA, Ryssland och Ukraina.

Avser landsbygdsministern att se över möjligheterna att införa obligatorisk märkning av päls i textilier så att konsumenten lättare kan göra egna val?