den 3 mars

Fråga

2010/11:351 Konsekvenser av skattesubventionering

av Peter Persson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

En finansminister bör hålla i statens pengar och inte subventionera dåliga arbetsgivare. Den 26 februari uppgav SVT:s program Dokument inifrån att McDonalds, genom de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga, har ersatts med 400 000 kronor för varje heltidsjobb, betydligt mer än vad varje jobb kostar. Om McDonalds som arbetsgivare tycks också mycket kunna sägas.

Så här skriver McDonalds själva på sin hemsida under ”jobb”: ”McDonald’s är idag en av Sveriges största arbetsgivare för unga människor. Vi erbjuder en inträdesbiljett till arbetsmarknaden, ett fantastiskt första jobb och mycket goda utvecklingsmöjligheter. Idag är vi närmare 12 000 som arbetar inom McDonald’s Sverige. Vill du bli en av oss?”

I SVT:s Dokument inifrån vittnade en tidigare anställd om hur hon bara fick lön när det kom mycket gäster till McDonaldsrestaurangen där hon jobbade. Vägran ledde till bestraffande arbetsuppgifter, i detta fall toalettstädning med tandborste. I en kvällstidning som följde upp programmet kunde en tidigare arbetsledare vittna om hur hennes chefer pressade henne att trycka ned de anställda.

Enbart McDonalds ska dock inte hängas ut. En lång rad företag inom sälj- och servicesektorn tycks ha satt i system att behandla ungdomar lika godtyckligt och rättslöst som om de vore anställda på 1800-talet.

Med anledning av det som anförts om hur skattesubventioner kan utnyttjas, avser finansministern att vidta några åtgärder?