den 7 februari

Fråga

2010/11:279 Inspektion av djurskydd

av Eva Sonidsson (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Nyheten i veckan, om att drygt 30 kor hittades döda hos en lantbrukare utanför Kramfors, har återigen visat bristerna i djurskydd. Denna grava vanvård av djur är bara en i raden av flera uppmärksammade fall under senare år.

Sverige har bra lagar för djurskydd, men uppenbart är det resurserna till inspektionen som hindrar att de kan följas. När tillsynen av djurskyddet flyttades från kommunerna till länsstyrelserna, har inte några pengar följt med. Vid upprepade tillfällen har personal inom länsstyrelser uttalat sig om sin frustration över att inte kunna göra tillräckliga inspektioner, ens i misstänkta fall av vanvård.

Detta är en ohållbar situation och samtidigt genant för Sverige. Vi har stiftat lagar till skydd för våra djur och vi kritiserar andra länder för deras brister i djurhållning, till exempel vid djurtransporter. Likväl uppmärksammas gång på gång sådana här grava fall av vanvård. Det kan inte fortgå, utan det är nödvändigt att länsstyrelserna får tillräckliga resurser för att kunna sköta sin inspektionsplikt.

Avser landsbygdsministern att vidta åtgärder så att länsstyrelserna får tillräckliga resurser för att de ska kunna genomföra den inspektion av djurskydd som lagen förutsätter?