den 20 maj

Interpellation

2010/11:431 Turkiets parlamentsval

av Hans Linde (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den 12 juni håller Turkiet parlamentsval. Det skulle kunna bli en möjlighet för Turkiet att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna, utvecklas i en mer demokratisk riktning och därigenom också ta steg mot ett Turkiet där alla medborgares rättigheter respekteras, oavsett etnicitet och religion. Valet skulle kunna bli ett trendbrott i en negativ utveckling vi sett under en rad år rörande den kurdiska minoritetens ställning i Turkiet, men då krävs att omvärlden agerar.

I mars 2009 hölls lokalval i Turkiet. Vänsterpartiet hade sju medlemmar som deltog vid valen som valobservatörer – de rapporterade om hot, våld och uppenbara försök att fuska bort folkets vilja.

Trots regimens repression blev valet en framgång för Demokratiska samhällspartiet, DTP, som vann valet i ett flertal kommuner och provinshuvudstäder.

Men i stället för att acceptera valresultat inleddes den politiska operation som gick under namnet KCK i Turkiet. Tusentals människor fängslades. Det gällde folkvalda politiker men också journalister, advokater, författare och aktivister.

En av dem som fängslades var den kurdiske författaren, advokaten och människorättsaktivisten Muharrem Erbey. En av sakerna han åtalades för var ett tal han höll i Sveriges riksdag, inbjuden av Svenska stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet. Erbey åtalades för att han vid detta seminarium bland annat berättade att den turkiska polisen och militären använder allt hårdare metoder mot civila och att intoleransen mot kurder har ökat. Han uppmärksammade även de politiska fångarnas ohållbara situation.

I december 2009 tog den turkiska författningsdomstolen ytterligare ett steg i regimens arbete att inskränka kurdernas mänskliga rättigheter genom att stänga Demokratiska samhällspartiet, DTP, och förbjuda flera av dess ledare att arbeta politiskt.

Nu, två år efter operation KCK, sitter många av dem som då fängslades fortfarande arresterade och väntar på sina domar. De har förvägrats en rättssäker process och rätten att tala sitt eget språk under rättegångarna – trots att den rätten är garanterad i turkisk lagstiftning.

Den 12 juni är det parlamentsval i Turkiet och DTP:s efterföljare, BDP, är ett av de främsta partier som på allvar utmanar regimen. Tyvärr har vi redan sett oroväckande tecken på att myndigheterna i Turkiet vill inskränka möjligheten för en rad oppositionella politiker och partier att delta i valet. Den 18 april beslutade valmyndigheten i Turkiet, Yuksek Secim Kurulu, att förbjuda tolv kandidater från att delta i valet. Flera av dessa tillhör DTP:s efterföljare BDP. Detta beslut drogs senare i delar tillbaka. Partiet ÖDP har dock förbjudits att delta i valet, vilket innebär att ingen av dess 550 kandidater får ställa upp. Dessutom finns det ytterligare enskilda kandidater som inte kommer att få ställa upp.

Nu är det viktigt att omvärlden sätter press på regeringen i Ankara och kräver att alla medborgare i Turkiet ska få rätten att delta i valkampanjandet på lika villkor. Valet måste bli fritt och rättvist och röster måste höjas för att 10-procentsspärren till det turkiska parlamentet avskaffas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att Turkiets parlamentsval genomförs på ett demokratiskt och rättssäkert sätt?