den 29 april

Interpellation

2010/11:336 Cyniska dyrbara lekapplikationer

av Monica Green (S)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

Det är fantastiska möjligheter som öppnas i samband med smarta telefoner och läsplattor uppkopplade till Internet. Förutom bankaffärer, jobbsökeri, lägenhetsletande och studier som underlättas med den nya tekniken finns också uppslagsverk, mobila tidningar, mejlkonton med mera.

Men det finns också en cynisk baksida som innebär att konsumenter alltför lätt kan dras in i mycket stora affärer och handla för tusentals kronor på ett par sekunder med några knapptryckningar.

Trevliga, lättsamma, roliga, enkla spel som riktar sig till barn har nyligen uppdagats kostat barnfamiljer flera tiotusentals kronor. Trots att det krävs koder till ett spel har företag konstruerat betalfunktioner även inne i spel. En ruta kommer upp som ber spelaren bekräfta köpet av skottkärran, men det är bara att klicka okej så dras pengarna. Det är inte rimligt att barn på ett så enkelt sätt kan köpa lekapplikationer för 50 000 kronor på ett par minuter.

Det borde gå att stoppa spel för barn som säljer låtsasprylar för riktiga pengar i riktlinjer för utvecklare. Det borde finnas kontrollsystem som stoppar ocker och försäljning till barn.

Vad avser statsrådet att göra för att stoppa möjligheterna till ocker i Internetspel riktade till barn?

Vad avser statsrådet att göra för att kontrollsystem införs i samband med försäljning av Internetbaserade spel som riktar sig till barn?