Motion till riksdagen
2010/11:Ub480
av Ola Johansson (C)

Rätt att överklaga tillstånd att uppföra vindkraftverk


c436

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över lagen (2006:449) om skydd för störningskänslig forskning, i syfte att klarlägga utsträckning och omfattning av störningen.

Motivering

Inom ramen för förutvarande regelverk för prövning av enskilda vindkraftsanläggningar och så kallade vindkraftsparker finns flera exempel på där prövningen dragit ut på tiden till följd av överklaganden i flera instanser.

I ett av fallen där bygglov beviljats har det överklagats till Regeringsrätten som i sin dom den 5 oktober 2010 ger Onsala rymdobservatorium talerätt i ärendet. Därmed förhindras den sökande att uppföra en vindkraftsanläggning 16–17 kilometer från den överklagandes verksamhet, vilken består i att bedriva radioastronomisk forskning för att undersöka jorden och universum.

I domen hänvisas det till en ännu icke politiskt beslutad kommunal översiktsplan för vindkraft. Denna föreslår en gräns om 15 km inom vilken vindkraft ej tillåts etableras. Denna princip har accepterats, både av vindkraftsintressenterna och av rymdobservatoriet, i de samråd som har genomförts enligt PBL inför antagandet.

Domen reser frågor kring huruvida man kan basera ett beslut om att godkänna överklagandet på en översiktsplan som ännu inte framlagts för politiskt beslut och därmed inte vunnit laga kraft.

Domen är baserad på antaganden kring vindkraftens eventuella störning av reflekterade radiovågor från vindkraftverkets metalldelar. Undersökningar som genomförts av försvarsindustrikoncernen Saab visar att vindkraftverkens bidrag till eventuell störning är försumbar jämfört med andra störningskällor, såsom mobiltelefontrafik och backsensorer. Moderna vindkraftverk har i princip inga roterande metalldelar, vingarna är byggda av trä, plast och/eller komposit.

Domen tar ingen hänsyn till rimligheten i tidigare beviljade bygglov för vindkraftsanläggningar på Väröhalvön, i Varbergs kommun som ligger inom 15 kilometers radie från rymdobservatoriet som är beläget norr därom i Kungsbacka kommun och som dessutom är visuellt synliga från Onsala rymdobservatorium över öppet hav.

Domen innebär betydande gränsdragningsproblematik för etableringar i inlandet, då den innebär att verkens placering och tekniska utformning blir föremål för prövning gentemot rymdobservatoriets intressen, även utanför den fredade zonen på 15 km.

Jag vill med denna motion göra regeringen uppmärksam på behovet av att lägga fram förslag till ändring av lagen (2006:449) om skydd för störningskänslig forskning, i syfte att klarlägga utsträckning och omfattning av störningen, då den aktuella domen bland annat skapar osäkerhet kring hur den kommunala översiktsplanen skall tolkas i förhållande till planerade vindkraftsanläggningar och radioastronomisk forskning.

Stockholm den 25 oktober 2010

Ola Johansson (C)