Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt bör ta initiativ till en ny kartläggning av det långsiktiga behovet av läkare och att läkarutbildningen dimensioneras efter detta.
Läkarutbildningen i Sverige har de senaste åren endast klarat av att förse hälso- och sjukvården och forskningen med ungefär hälften av de läkare, som fått legitimation för att arbeta i Sverige. Övriga läkare som fått legitimation för att arbeta i Sverige är utbildade i andra länder.
Regeringen har de senaste åren utökat läkarutbildningen med hela 27 %. Men det tar tid innan det får effekt på antalet färdigutbildade läkare. Nu är bristen på läkare i Sverige stor. Tidigare framtagna prognoser över behovet av nya läkare har kraftigt underskattat behovet. Vår bedömning är att behovet inte kommer att kunna tillgodoses med hittills beslutade utökningar av utbildningen. Vi anser att Sverige ska utbilda det antal läkare som behövs i Sverige.
Nuvarande bristsituation innebär att landstingen till ofta höga extrakostnader anlitar inhyrda läkare och anställer utomlands utbildade läkare som inte alltid har önskvärda språkkunskaper i svenska. Läkarbristen är i delar av landet stor bl.a. vad avser allmänläkare och neurologi.
Vi anser att landstingen kan vidta vissa åtgärder för att något begränsa ökningen av läkarbehovet. Sjuksköterskor och biomedicinska analytiker kan överta arbetsuppgifter men är nu ofta beroende av läkares delegation för att få göra detta. Kiropraktorer och naprapater kan självständigt behandla fler patienter. Möjligheterna till schemaläggning av läkares arbetstid utnyttjas sällan.
Även om annan legitimerad personal kan överta vissa arbetsuppgifter från läkare är vår bedömning att de framtida vårdbehoven och utvecklingen inom medicinsk forskning gör att hittills beslutad utökning av läkarutbildningen är otillräcklig. Vi föreslår därför att regeringen skyndsamt tar initiativ till en ny kartläggning av det långsiktiga behovet av läkare och att läkarutbildningen dimensioneras efter detta.