Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att införa ett ekonomiskt stöd för de skolor som tillgänglighetsanpassar sina lokaler.
En ökad tillgänglighet handlar om den demokratiska rätten att kunna röra sig fritt och kunna verka i samhället även för personer med funktionsnedsättning. På många områden har vårt samhälle kommit långt inom tillgänglighetsarbetet. Det gäller dock inte fullt ut på skolområdet.
Idag kan elever själva välja vilken skola som de vill gå i. Den tidigare närhetsprincipen, vilken innebar att du som elev förväntades gå i den skola som låg närmast ditt hem, är upphävd. Men den finns i praktiken fortfarande kvar för elever med funktionsnedsättning. Kommunen behöver nämligen inte ta hänsyn till önskemål i de fall då valet innebär att det skulle bli för dyrt eller på annat sätt svårt att tillgodose en elevs behov vid en viss skola. Regeringen har nu beslutat att fristående skolor inte har rätt att säga nej till att ta emot en elev om kommunen ger ersättning för de betydande merkostnaderna. Vi kristdemokrater välkomnar denna tydliga förbättring för elever med funktionsnedsättning men jag menar att vi behöver se över möjligheten att förbättra situationen ytterligare.
Det har i vissa sammanhang framförts krav på en förändrad lagstiftning så att alla skolor måste anpassas för att kunna ta emot elever med funktionsnedsättning. Detta skulle dock innebära kraftigt höjda kostnader för Sveriges kommuner och är knappast ekonomiskt försvarbart. Men för att uppmuntra fler kommuner att ta sitt fulla tillgänglighetsansvar vill jag utreda möjligheten att införa ett ekonomiskt stöd till dessa. En bra inspirationskälla kan här vara det så kallade bostadsanpassningsbidraget som ges till personer med funktionsnedsättning.