Motion till riksdagen
2010/11:Ub443
av Hannah Bergstedt m.fl. (S)

Utbildning och forskning i Norrbotten


s42047

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att investera i utbildning och forskning i Norrbotten.

Motivering

Finanskrisen har satt spår i hela landet, så även i tillväxtlänet Norrbotten. I augusti 2010 saknade 12 980 personer arbete. Av dessa var 3 740 unga människor, vilket innebär att ungdomsarbetslösheten i länet nära på har fördubblats från 2007.

Samtidigt som arbetslösheten är hög visar ökning på antalet anmälda jobb till Arbetsförmedlingen på ett behov av rekrytering främst inom bygg- och gruvindustrin som är i behov av personal med rätt utbildning. Även universitetet, forskningen och industrin behöver spetskompetens som idag är svår att finna.

Bland de arbetslösa finns det många som saknar utbildning eller har fel utbildning utifrån de lediga arbeten som finns. Nedskärningar inom komvux och arbetsmarknadsutbildning innebär att de har ännu svårare att komma in på arbetsmarknaden, varför de riskerar att hamna i en långvarig arbetslöshet. Och företagen som söker personal misslyckas med sina rekryteringar.

För att bekämpa detta och stärka näringslivets konkurrenskraft samt ge människor ökade möjligheter till arbete är det därför viktigt att investera i utbildning. Det är ett av de mest effektiva sätten för människors möjlighet att få arbete snabbt och få behålla dem längre. De som förlorar jobbet ska ha goda möjligheter att utveckla sin kompetens och stärka sin konkurrenskraft. Det behövs en bred satsning hela vägen från komvux och arbetsmarknadsutbildning till kvalificerad yrkesutbildning och fler platser inom högskolan.

Utgångspunkten för det livslånga lärandet är att alla unga lämnar grundskolan och gymnasieskolan med goda resultat. De som skolan har misslyckats med måste få en andra chans. Det behövs ett omfattande kunskapslyft så att alla får möjlighet att läsa in en fullständig gymnasieexamen.

Den kvalificerade yrkesutbildningen är viktig för att företag ska kunna hitta rätt utbildad arbetskraft och för individen en möjlighet att utbilda sig vidare efter gymnasiet. Yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, som riktar sig till personer som sökt arbete en längre tid, är en effektiv åtgärd som har visat mycket goda resultat. Utbildningarna håller hög kvalitet och ger människor yrkeskompetens som är efterfrågad på den regionala arbetsmarknaden och i yrken där det finns arbetskraftsbrist.

Den offentliga sektorn i Norrbotten har stora behov av nyrekryteringar på grund av pensionsavgångar, men också behov av vidareutbildning av befintlig personal. Det kan till exempel handla om att ge ett vårdbiträde möjlighet att läsa till undersköterska, sjuksköterska eller en barnskötare att läsa till förskolelärare, samtidigt som en arbetslös får chansen att vikariera. På så sätt får vi ökad kompetens och långsiktigt bättre kvalitet i offentlig sektor samtidigt som vi minskar arbetslösheten.

Utbyggnaden av högskolan under 1990-talet har inneburit att fler människor kan studera vidare, och det är viktigt att hålla fast vid målet om att minst hälften av eleverna ska fortsätta till högre studier. För att ungdomar i Norrbotten, som saknar studietradition, ska studera på högskola måste det finnas bättre möjlighet till studier på nära håll. Detta åstadkoms genom decentralisering av utbildning till fler orter och fler distansutbildningar.

Den forskning och kunskap som finns vid Luleå tekniska universitet (LTU) bidrar till att skapa nya företag och innovationer i länet, vilket leder till nya jobb och tillväxt. Samspelet mellan LTU och näringslivet har en viktig roll i länets utveckling i allt från biltestverksamhet och upplevelse-, gruv- och skogsindustri till offentlig sektor. Därför är det angeläget att se över behovet av fler utbildningsplatser på högskolor och universitet. Det är även ytterst angeläget att se över att behovet av forskningsresurser tillförs länets universitet, för att ge möjlighet till fortsatt utveckling och inte minst för universitetens bidrag i olika EU-projekt.

Stockholm den 22 oktober 2010

Hannah Bergstedt (S)

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Karin Åström (S)

Leif Pettersson (S)

Maria Stenberg (S)

Sven-Erik Bucht (S)