Motion till riksdagen
2010/11:Ub440
av Roza Güclü Hedin och Eva Sonidsson (S)

Livskunskap


s42027

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om livskunskap.

Motivering

Möjlighet att påverka ger en större självkänsla och en känsla av att man som människa är värd något, att man har en åsikt att tillföra och att det går att förändra. Att vara delaktig ger också en känsla av att vara behövd och att vara respekterad; det är av stor betydelse för en persons utveckling. Detta är inte minst viktigt i barn- och ungdomsåren. När unga är aktiva och därmed delaktiga utvecklas de som människor. Enligt artikel 12 i FN:s barnkonvention har alla barn och unga rätt till inflytande i frågor som rör dem.

Målen för jämställdhetspolitiken är ett redskap för att styra de insatser som görs för att nå dessa mål. Dessa mål saknar dock ett barnperspektiv, varför vi riskerar att mista den dynamiska effekten med att även göra medvetna, långsiktiga och hållbara insatser för att stärka jämställdheten bland barn och unga.

Jämställdhetsperspektivet måste få ett mycket tydligare genomslag i lärarutbildningen och i allt undervisningsmaterial. Men vi vill även understryka behovet av att jämställdhetspolitiken får ett större genomslag inom studievägledningen.

Barn och unga måste få känna sig delaktiga i samhället och kunna ta aktiv del i det politiska livet för att demokratin ska fortleva. Genom att delta i demokratiska arbetsformer lär sig barn och unga att inhämta fakta och lyssna på andras argument. Delaktigheten bygger upp en viktig kompetens som går att använda i olika skeden i livet. Därför är det viktigt att inkludera ett jämställdhetsarbete även för flickor och pojkar i detta delmål och att regelmässigt samla in synpunkter på inflytandeformer från flickor och pojkar.

När man träffar barn och unga poängterar många av dem att livskunskap borde genomsyra skolans vardag. Det förekommer i många skolor, dock inte i alla. Det samhälle vi i dag lever i har mycket större krav på våra barn och unga än tidigare generationer. Därför är det angeläget att införa livskunskap i skolan och därmed ta upp bland annat frågor om hur man ska hantera relationer och prestationskrav.

Stockholm den 20 oktober 2010

Roza Güclü Hedin (S)

Eva Sonidsson (S)