Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Södertörns högskola.
Södertörns högskola inrättades efter ett beslut i riksdagen 1995. Utbyggnaden av den högre utbildningen i södra Storstockholm hade då utretts under lång tid. Bakgrunden var bl.a. att övergången till högre studier var låg i södra Storstockholm, arbetslösheten hög och segregationsproblemen tenderade att bli stora. Högskolans uttalade mål är att i utbildning och forskning belysa och problematisera mångkulturella och mångvetenskapliga frågor i en öppen och välkomnande miljö.
Redan från början var det av statsmakterna utsagt att det var ett nytt universitet som skulle byggas upp och inte en ny regional högskola. De kriterier som sattes upp av regeringen för att Södertörns högskola i framtiden skulle kunna bli universitet är sedan länge uppfyllda. En oberoende granskningsgrupp har under våren 2006 utvärderat högskolan. De konstaterar att Södertörns högskola väl uppfyller kraven på universitetsstatus. Granskarna slår fast att det finns ”ett upparbetat kapital i form av hög ambition, god arbetsmoral, högklassig infrastruktur och inte minst en lärarkår med hög akademisk kompetens och en berättigad förväntan att få arbeta på de villkor som en universitetsstatus ger”.
Södertörns högskola är i dag ett välkänt lärosäte med unik profil med en mycket viktig roll för boende och studerande i de södra delarna av Stockholms län. På de år som gått har en universitetsstruktur byggts upp, med hög andel disputerade lärare och forskare och stark koppling mellan grundutbildning och forskning. År 2010 har högskolan ca 70 professorer och ca 100 doktorander. Under 2010 beräknas Södertörns högskolas forskningsvolym uppgå till ca 304 miljoner kronor. Högskolans totala omslutning 2009 var ca 613 miljoner kronor.
Vi anser det nu hög tid att ge Södertörns högskola generell rätt att utfärda doktorsexamen och få benämnas universitet.