Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över systemet med meritpoäng.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att återinföra 25:4-regeln.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att återinföra tillgodoräknandet av arbetslivserfarenhet vid högskoleprovet.
I dag kan en student som läser extra kurser i vissa ämnen som till exempel språk och matematik erhålla extra meritpoäng för att höja sitt betyg. Idag kan de med meritpoäng få totalt 22,5 poäng. Sökande med äldre gymnasiebetyg, utfärdat före 2003, kan inte komma upp i mer än 20,0, vilket gör det svårare att söka utbildningar när man kommer upp i åren och väljer att skola om sig. Möjligheten att studera vidare skall vara generös, det är viktigt att människor känner tilltro till omställningar. Regeringen bör se över systemet med meritpoäng.
Att komma in på högskola och universitet är för många en dröm. Tyvärr är möjligheterna att läsa upp sina betyg numera begränsade. De olika kvotsystemen gör det svårare att komma in. Att studera på högskola är få förunnat. Det finns de som kommer från akademiska familjer, där man är tydlig med sitt mål och där föräldrarna kan bistå med kunskap och stöd. Och så finns det familjer där man inte har den här bakgrunden, där valet av kurser inför framtiden inte är lika lätt. Det finns de som i tonåren, på grund av olika omständigheter, inte gått ut med fullgoda betyg. Dessa människor, de som inte har den grundläggande behörigheten, men som genom att ha arbetat visat att de är väl fungerande och ambitiösa, bör få möjligheter att studera vidare, varför regeringen bör se över att återinföra 25:4-regeln som underlättar för denna målgrupp att komma in på högskolan.
Jag tycker även att man bör återinföra den regel som gjorde att de med arbetslivserfarenhet, som jobbat i mer än 5 år, tidigare fick 0,5 poäng ytterligare på sitt högskoleprov.
Regeringen bör se över återinförandet av dessa regler eftersom det innebär större mångfald, en mer integrerad och rättvis skola.