Motion till riksdagen
2010/11:Ub384
av Désirée Pethrus Engström (KD)

Validering av utländska examina och utbildningar


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning om validering av utländska examina och utländska utbildningar.

Motivering

Det är en allmän uppfattning att Sverige är dåligt på att ta tillvara invandrares yrkeskompetens. Alltför ofta får vi höra berättelser om personer med akademiska utbildningar som antingen saknar jobb eller har väldigt lågt kvalificerade arbeten. Detta är ett gigantiskt slöseri med både mänskliga och ekonomiska resurser. Sverige måste bli bättre på att tillvarata den kompetens som finns i vårt land i form av människor från andra länder. Det måste bli lättare att få en utländsk examen validerad i Sverige, och arbetsförmedlingarna måste bli bättre på att se den kompetens som finns hos personer med examen eller yrkeserfarenhet från andra länder.

Ett exempel som tydligt illustrerar problematiken är en person från Irak som var utbildad elektriker men som på en arbetsförmedling fick reda på att hans utbildning inte var värd något i Sverige. När han väl fick hjälp av ett företag att söka jobb med hjälp av sin elektrikerutbildning fick han jobb omedelbart. Det är ett exempel på när myndigheter agerar bromskloss och där engagerade medarbetare i privata företag hittar andra möjligheter. Det är också ett exempel som visar på vikten av validering, att personer som kommer från andra länder får sin kompetens validerad så att de kan få användning för den i Sverige. Det är ett slöseri av stora mått både med mänskligt och ekonomiskt kapital att inte se och använda dessa personers kompetens.

Samtidigt får valideringsarbetet inte bara begränsas till yrkesexamina. Det är minst lika viktigt att den personen som påbörjat en utbildning i ett annat land och önskar gå vidare med en liknande utbildning här i Sverige har möjlighet att göra detta. Den person som exempelvis har påbörjat en tvåårig eftergymnasial utbildning i sitt hemland ska inte behöva börja om på den mest basala nivån eller nödvändigtvis hamna i en svensk gymnasieskola bara för att denna person kanske inte helt och fullt behärskar det svenska språket. Därför menar jag att det behöver tillsättas en utredning angående validering av såväl utländska examina som utländska utbildningar.

Stockholm den 25 oktober 2010

Désirée Pethrus Engström (KD)