Motion till riksdagen
2010/11:Ub373
av Anita Brodén (FP)

Hem- och konsumentkunskap


fp1053

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av hem- och konsumentkunskap.

Motivering

Regeringen har initierat och genomfört en mängd reformer inom svensk skola för att höja kunskapsnivån och därmed rusta kommande generationer inför framtida utmaningar och stärka vår internationella konkurrenskraft. Yrkeskunskaper och praktiska färdigheter uppvärderas, lärarnas status höjs och ökade krav ställs på eleverna att tillvarata sin tid i skolan på ett mer optimalt sätt.

Kunskap

För att eleverna skall stå bättre rustade i livet är det också av betydelse att ha en tillräckligt god kunskap i hem- och konsumentkunskap. Alla elever bör ha rätt att genom grundskolan och gymnasieskolan kunna utveckla kunskap för hemliv, yrkesliv och samhällsliv.

Det är också angeläget att hem- och konsumentkunskap erbjuds inom den kommunala grundvuxutbildningen.

Under de senaste 20 åren har konsumenterna mött stora förändringar inom detta område. Industrin har tagit över matlagningen, och för att klara stordrifter och långa transporter används allt mer konserveringsmedel, konsistensgivare, färgämnen och smakämnen i maten. Världen har också öppnat sig inom detta område, vilket inte minst syns i butikshyllorna. För att kunna avgöra kvaliteten på maten och göra sina val behövs baskunskap i näringslära, livsmedelskunskap och matlagning. Varuinformationen ska ställas mot de egna behoven av god hälsa och ekonomi, men också hur klimatsmart varan är för miljön.

Hälsa

Var fjärde tioåring är idag överviktig, typ 2-diabetes kryper allt längre ner i åldrarna och tandhälsan blir sämre. Vi ser också en ökning av cancersjukdomar som utvecklas på grund av ”fel mat”, dvs. sådan mat som skadar både hälsan och miljön. Det kostar, förutom ett personligt lidande, samhället miljarder kronor varje år för att söka och reparera dessa skador.

Konsumentmakt

Det senaste året har anmälningar från Kronofogdemyndigheten ökat med 18 procent. Cirka 35 procent av medborgarna har idag inget eget sparande. Detta gör oss sårbara. Kunskap om skyldigheter och rättigheter, om avtal och lagstiftning, om budget och kassabok är viktiga verktyg som alla ungdomar behöver. Konsumentmakten ökar om marknaden får en stark motpart i välutbildade, kritiskt tänkande konsumenter.

Jämställdhet och fler entreprenörer

Hem- och konsumentkunskapens unika roll ger ett helhetsperspektiv och öppnar för ett viktigt jämställdhetsarbete. Jämställdhet i hemmet ökar jämställdhet i samhället, varför gemensam kunskap inom detta område är viktigt.

Grundläggande kunskaper i vardagsekonomi är inte bara en förutsättning för att kunna leva ett tryggt liv, utan ger också den inspiration och kunskap som behövs för att skapa nya entreprenörer.

Ämnesövergripande inlärning

Ämnet ökar kreativiteten, stimulerar alla sinnen och stärker egenvärdet. I HK tränar eleverna matematik, svenska, NO och SO. Lösningarna faller på plats genom att man arbetar praktiskt. Båda hjärnhalvorna stimuleras på samma gång och inlärningsprocessen blir effektiv.

Stockholm den 19 oktober 2010

Anita Brodén (FP)