Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att riva upp förbudet mot att kommunerna inte längre själva får fatta beslut om gymnasieskolans inriktningar.
Idag finns möjligheten för kommunerna att själva fatta beslut om vilka inriktningar man vill ha på gymnasiet som exempelvis idrott, musik, dans, teater med mera. Detta är något som är mycket uppskattat av eleverna och som man nyttjat i nästan alla de 243 kommuner som har en gymnasieskola.
Valmöjligheterna i det framtida gymnasiet kommer kraftigt att begränsas både i kommunala och fristående skolor. Lokala inriktningar och specialutformade program kommer att avskaffas. Och det individuella valet för elever ska bantas.
Regeringens företrädare anser att elevernas valfrihet varit för omfattande. Man menar att valfriheten inte längre ska innebära att en elev ska kunna välja sänkta krav eller det som är glassigast. Nu skall de lokala inriktningarna som beslutats av kommunerna avskaffas och ersätts av regionala inriktningar som skall beslutas och kvalitetssäkras av Skolverket.
Specialutformade program avskaffas och endast i särskilda fall ska det vara tillåtet att göra avsteg från den nationella programstrukturen.
Självklart skall alla lokala inriktningar kvalitetssäkras men regeringens politik är för fyrkantig. Detta kommer att drabba många ambitiösa ungdomar med särskilda intressen och riskerar att tvinga skolor att lägga ner utbildningar som eleverna, föräldrarna, lärarna och kommunerna är jättenöjda med.