Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta till vara de förslag som Globaliseringsrådet lämnade i sin slutrapport.
Globaliseringsrådet leddes av Lars Leijonborg (FP) och tillsattes av regeringen i december 2006 för att analysera och komma med förslag om hur Sverige kan hävda sig väl i en tid av fortsatt globalisering. Rådet presenterade ett antal gedigna rapporter och dess slutrapport har citerats otaliga gånger.
Tyvärr renderade Globaliseringsrådets slutrapport inte i någon globaliseringsproposition där man tar tillvara på de reformförslag som presenterats. För att Sverige ska kunna möta den internationella konkurrensen behöver vi fortsätta det arbete Lars Leijonborg (FP) och Globaliseringsrådet startade.
Rådet presenterade en rad reformförslag som är värda att ta i beaktande, bland annat följande:
Fortsätt att satsa stort på forskning och innovation. Sverige ska vara Kunskapslandet, som också marknadsför sig som landet med Nobelpriset och forskningssatsningar i världstopp: ”The Knowledge Nation”, som också har förmågan att omsätta vetenskapliga resultat till produktion, ”The Land of Innovation”.
Träffa en blocköverskridande överenskommelse om en globaliseringsinriktad skattereform. En sådan bör innehålla: slopad värnskatt och en betydande ytterligare sänkning av skatten på arbete genom att skiktgränsen för statsskatt höjs kraftigt så att betydligt färre än idag behöver betala statlig skatt. Ett antal skattesänkningar i syfte att stimulera företagare och företagande, som ändrade 3:12-regler, sänkt kapitalinkomstskatt, avdragsrätt för donationer till forskning och en skatterabatt till forskningsintensiva mindre företag och ett riskkapitalavdrag. Reformerad expertskatt efter danskt mönster. Ändrade skatteregler för personaloptioner. Förmögenhetsskatten bör inte återinföras.
Forma en svensk huvudkontorsstrategi. Ett uttalat politiskt mål bör bli att Sverige ska vara ett land dit internationellt verksamma företag med fördel förlägger sina huvudkontor.
Uppmuntra fler studenter att plugga utomlands.
Gör engelska obligatoriskt från första klass.
Skapa individuella kompetenskonton för att underlätta det livslånga lärandet.
Välkomna privata aktörer inom vård, omsorg och skola – de behövs för att få fart på tjänsteexporten.
Främja att ”det svenska IT-undret” lever vidare – mycket av framtidens tillväxt kommer att ske på nätet, varför det är viktigt att Sverige ligger i världstopp när det gäller datoranvändning, bredbandstillgång och hög nätkapacitet.
Bättre skolor, bättre vård och större trygghet på gatorna är en del av ”attraktionspolitiken” och det enda som i längden kan motivera ett högre skattetryck än omvärldens.
Sverige bör vara en mer aktiv partner i forskningen kring kommande generationer av kärnkraften.
Dessa förslag och andra i Globaliseringsrådets slutrapport och delrapporter bör tas tillvara genom en globaliseringsproposition. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.