Motion till riksdagen
2010/11:Ub343
av Roland Utbult (KD)

Tidig hjälp i skolan


kd618

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att i skolan tidigt se och stödja elever i behov av särskilt stöd.

Motivering

Skolan måste vara så flexibel att man har bra möjlighet att anpassa undervisningen utifrån varje barns förutsättning. Ju längre tiden går utan att svårigheter upptäcks desto mer kommer eleven efter och riskerar att tappa både självkänsla och kunskap.

Kommunerna ansvarar för att skolan har verktyg att kunna genomföra nödvändiga utredningar för att upptäcka barn som har ett särskilt behov och behöver ett särskilt stöd. Detta förutsätter att kommunen har tillgång till bland annat skolpsykolog, kurator och specialpedagog. Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och socialtjänsten måste vara nära samarbetspartner och utgör en viktig specialistnivå. Samarbetet med instanser som socialtjänst och landsting måste vara välutvecklat. Familjecentralen kan här vara en viktig samarbetsarena.

Skolan kan och ska inte vara värdeneutral. Den har ett ansvar att föra goda värderingar vidare. Begrepp som kamratskap, hänsyn och ansvar ska genomsyra skolans verksamhet. Skolan ska vara en trygg arbetsplats för både elever och personal. All form av mobbning och kränkande beteende ska reageras emot och åtgärdas.

Arbetsron i klassrummen är också viktig att betona. I en skolmiljö där både trygghet och arbetsro finns kan kunskap växa.

Det är av helt avgörande betydelse att tidigt upptäcka och kartlägga eventuella sociala eller pedagogiska problem hos barn i skolan. Dessa kan ha många olika orsaker och bland annat grunda sig i skolans oförmåga eller problem i hemmet. Om insatser sätts in tidigt och kraftfullt kan vi ge barnet trygghet och tro på sig själv. Detta är helt avgörande för varje barns välbefinnande, vilket naturligtvis är utgångspunkten. Barn som inte blir sedda eller inte får den hjälp de behöver riskerar att halka efter i skolan eller hamna i fel sällskap, drogmissbruk eller till annat självdestruktivt beteende. Detta ger ett stort lidande men leder också till stora kostnader. När problem upptäcks måste handling till direkt och den måste vara tydlig. Det finns ett exempel med en person med dyslexi som har fått vänta på utredning i flera år. Så får det naturligtvis inte gå till.

Det kan i sammanhanget inte nog betonas den viktiga roll som skolans personal har. De måste få rätt utbildning och stöd i sin viktiga roll. Detta tillsammans med rätt stöd för föräldrar med föräldrastödsgrupper, familjecentraler osv. för att ge rätt hjälp till våra barn är den viktigaste framtidsinvestering vi kan göra.

Stockholm den 26 oktober 2010

Roland Utbult (KD)