Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om mer IT i skolan.
I stort sett alla delar av samhället använder IT på ett eller annat sätt. För att skoleleverna ska kunna förbereda sig för ett framgångsrikt yrkesliv krävs goda datorkunskaper. Ofta har barnen tillgång till en dator hemma, men i skolmiljön är datorerna i många fall både få och gamla. Skolan måste kunna förbereda eleverna för framtidens arbetsliv – där datorn är en naturlig del. Dessutom har ökad IT-användning i skolan och Internet potentialen att öka elevernas kunskaper och kritiska tänkande. Det är viktigt inte minst för elever utan tillgång till dator hemma och för elever med svårigheter som kan få bättre hjälp med hjälp av inlärning via dator. Med IT-lösningar kan ny och förbättrad pedagogik skapas.
Informationsteknikens möjligheter i lärandet bör utnyttjas mer effektivt. IT-användningen i klassrummet behöver bli avsevärt bättre för att underlätta elevernas olika sätt att lära sig. Det handlar bland annat om att identifiera hur ämnesundervisningen kan bli bättre med hjälp av IT. Programvaror och datorer bör utnyttjas mer för lärande och för att utveckla barns kunskap, till exempel genom nya interaktiva sätt att lära ut. Den nya tekniken erbjuder möjligheter att ta hänsyn till flera olika sätt att lära sig än tidigare. Med den nya tekniken kan många elever engageras och motiveras genom att exempelvis studera i sitt eget tempo, upprepa svåra delar i undervisningen, lyssna på ljudfiler, titta på filmer, utnyttja multimedielösningar och delta i interaktiva program.
Om eleverna tidigt lär sig hur man använder Internet och hur man söker information på nätet kan information från olika delar av världens hörn inhämtas och bearbetas. Tillgången till Internet gör det möjligt att kommunicera med andra människor och använda Internet i det vardagliga skolarbetet. Detta är särskilt viktigt för de elever som inte har tillgång till dator med Internet i hemmet. Tekniken kan spela en avgörande roll för att väcka studietrötta elevers intresse samt stimulera olika sätt att lära sig. Internet ger också ökade möjligheter för elever med utländsk bakgrund, vilket bidrar till ökad integration. Den nya tekniken skapar nya möjligheter till kreativitet. Eleverna kan inte bara söka och hämta information, utan även producera material som på ett enkelt sätt kan användas av andra elever, andra skolor och övriga aktörer i och utanför Sveriges gränser. Sammantaget kan den nya tekniken ge ökad motivation i skolarbetet.
I USA finns det exempel från flera delstater där ”One-to-One”-computing införts, alltså att alla elever och lärare får egna bärbara datorer. Utvärderingsstudier av dessa projekt är mycket positiva. Eleverna blir mer motiverade för skolarbetet och fler elever når kunskapsmålen. I en studie uppger fyra av fem lärare att ”One-to-One”-satsningen har förbättrat möjligheterna att variera och individanpassa undervisningen, att utforskningen av nya ämnesområden förbättrats samt att satsningen gjort att fler elever når utbildningsmålen. Andra positiva erfarenheter inkluderar att tidigare disciplinproblem försvunnit och att samverkan mellan hem och skola blivit bättre. Dessutom menar lärarna att bärbara datorer förbättrar vad och hur eleverna lär sig och även kvaliteten på elevernas skolarbeten samt att eleverna får större förståelse för användandet av flera olika källor och blir bättre på att uttrycka och formulera egna idéer. Dessutom visar studier att elever från lägre socioekonomiska grupper fick bättre studieresultat än elever från högre socioekonomiska grupper som inte ingick i ”One-to-One”-satsningen. I allt visar detta att en ökad användning av datorer i skolan ger positiva effekter på en rad områden.
Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien har föreslagit att ett nytt ämne, dataslöjd, bör införas i skolan. Detta skulle ge eleverna kunskap och verktyg för ett välfungerande e-samhälle och även lika möjligheter att lära sig utforska den senaste tekniken och bygga egna tjänster. En grundläggande idé i detta förslag är också att fler unga blir intresserade av teknikutveckling. Detta förslag är mycket bra. Precis som eleverna lär sig att skriva, teckna, spela musikinstrument samt sy- och träslöjd bör de också lära sig om digitala material.
Det är centralt att datorer samt användning av Internet och andra nya verktyg integreras med övriga skolämnen och skolans traditionella arbetssätt. För att underlätta elevernas IT-kunskaper bör regeringen se över möjligheten att införa en nationell elevdatapeng som innebär att alla elever ska få rätt till en egen dator i skolan och att införa dataslöjd som nytt ämne eller inkludera IT i alla skolämnen.