Motion till riksdagen
2010/11:Ub327
av Eliza Roszkowska Öberg och Sten Bergheden (M)

Distansutbildning i gymnasieskolan


m1420

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten till distansutbildning i gymnasieskolan.

Motivering

Generellt sett är distansundervisning inte tillåten inom den svenska grund- och gymnasieskolan, men inom högskolan fungerar och utvecklas distansutbildningarna. Dock finns det exempel på gymnasieskolor i Stockholmsområdet som har fått dispens att bedriva distansutbildning för elever som är sjuka, bor eller befinner sig utomlands. Skolverket har därefter uttryckt en mer öppen attityd till tillståndsprövningen, men den är fortfarande strikt och stel. Det rimmar illa med regeringens valfrihetsreformer på skolområdet och ignorerar de pedagogiska möjligheter som numer finns med hjälp av modern teknik, som IT, videolektioner och lärplattformar i undervisningen.

Ovan nämnda pedagogiska lösningar möjliggör en distansundervisning som är både effektiv och upprätthåller kvaliteten i undervisningen. Samtidigt kan kunskap lättare nå elever som är skoltrötta eller lider av social fobi. Dessutom lär sig eleverna att använda modern teknologi för sitt lärande, informationssökning och för att lösa problem. Det skulle i allt vara en positiv utveckling. Därtill skulle det underlätta undervisningen på landsbygden där avstånden är längre, åtminstone ett par dagar i veckan för de elever som önskar det, och miljöpåverkan genom resor skulle minska. Det är viktigt att det ställs samma höga kunskapskrav på distansutbildning som på den skolförlagda utbildningen och att kunskapsmålen kontrolleras på samma sätt. Distansutbildning får inte heller tillåtas att utgöra ett hinder för elevens möjlighet till umgänge med andra jämnåriga.

Då gymnasiet är en frivillig undervisningsform bör distansutbildningar för de elever som efterfrågar denna undervisningsform tillåtas. Skolverkets uppgift bör handla om att fokusera på att alla elever, genom eget arbete, ska erhålla de kunskaper och färdigheter som de behöver för att förverkliga sina livsdrömmar. Det är genom valfrihet och en tydlig kunskapsfokus som vi bygger framtidens kunskapsskola.

Stockholm den 20 oktober 2010

Eliza Roszkowska Öberg (M)

Sten Bergheden (M)