Motion till riksdagen
2010/11:Ub306
av Peter Persson m.fl. (S)

Högskolan i Jönköping


s42049

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behoven på Högskolan i Jönköping.

Motivering

Vårt land står inför stora utmaningar för att kunna bibehålla och utveckla ett välfärdssamhälle där alla människor känner framtidstro och möjligheter att utveckla sin längtan. En av de mer avgörande förutsättningarna är att man kan få ett arbete som både ger försörjning och glädje att skapa tillsammans med andra. Vårt land har idag en ojämn utveckling med kraftigt geografisk koncentration av BNP till storstadslänen.

En av de väsentligaste förutsättningarna för att skapa regional tillväxt är att regionala aktörer, både offentliga och privata, agerar tillsammans. Denna tradition har vårdats och utvecklats i Jönköping vid den samlade högskolan och inneburit att regionen fått en mer positiv utveckling. Den kraftiga nedgången i ekonomin från finanskrisen till industrikrisen påverkade i hög grad sysselsättningen i regionen och förstärkte regionala obalanser.

Under 2010 och 2011 fick Högskolan i Jönköping 750 tillfälliga utbildningsplatser. Dessa dras in från 2012 enligt regeringens budgetproposition. Vi noterar också att endast 5 promille av statliga forskningsmedel går till Högskolan i Jönköping. Tillsammans med en förmodad minskning av utomeuropeiska studenter på grund av studieavgifter kan högskolan fått kraftigt reducera antalet helårsplatser med nära 1 000. Detta slår oerhört hårt mot en region med hög andel tillverkningsindustri i omvandling, låg andel högutbildade bland de sysselsatta och negativt befolkningsnetto i åldrarna 25–40 år. Högre utbildning är en av förutsättningarna för ett ökat kunskapsintensivt företagande som ger tillväxt och förbättringar genom nya, framgångsrika produkter, processer och tjänster. Det är känt att tillväxten är mycket högre i de regioner som har god tillgång på välutbildad arbetskraft. I vår region är det 18 % av arbetskraften som har minst tre år i högskoleutbildning. Som jämförelse är det i Stockholm 34 %. Det finns inte några kvalitetsmässiga hinder för att bedriva högre utbildning och forskning i Jönköping.

Den geografiska lokaliseringen av statligt finansierad utbildning och forskning är framför allt en regionalpolitisk fråga. Högre utbildning och forskning är ett av de viktigaste instrumenten som står till statens förfogande för regional tillväxt och utveckling. Närmare 4 % av svenskt näringsliv och offentlig verksamhet finns i Jönköpings län. För att dessa företag ska förnyas och växa, och de offentliga verksamheterna förbättras, behövs en god tillgång av högutbildade människor och kvalificerade samarbetspartner.

Stockholm den 25 oktober 2010

Peter Persson (S)

Carina Hägg (S)

Helene Petersson i Stockaryd (S)