Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om arbetet för att förbättra skolmaten.
Den mat som serveras i de svenska skolornas lunchmatsalar är viktig för att ge varje elev bra förutsättningar att klara av skoldagen. En bra och varierad kost ger eleverna energi för att kunna behålla koncentrationsnivån och förmå att ta till sig ny kunskap.
Skolmaten spelar en viktig roll också för att etablera goda matvanor hos eleverna. På så sätt har skolmaten en stor betydelse för hälsofrämjandet på generell nivå hos svenska ungdomar. Klarar skolan inte av att servera attraktiv mat kommer resultatet att bli att eleverna istället väljer bort skolmaten för snabbmat med sämre näringsinnehåll.
Att erbjuda en bra skollunch är inte bara en fråga om att maten ska ha ett fullgott näringsinnehåll. Maten ska vara varierad, välsmakande, serveras i en lugn och bra miljö och gärna vara närproducerad av ekologiskt hållbara produkter.
Att få ihop alla dessa aspekter är givetvis inte det lättaste för en kommun som har många olika prioriteringar att ta ställning till. Om vi ser oss om runt om i Sverige skiljer det sig väldigt mycket mellan hur mycket varje kommun lägger på skolmaten. Den genomsnittliga kostnaden per elev och år ligger på 5 140 kronor. Per elev och dag innebär detta en kostnad på 29 kronor. Variationen mellan kommunerna är dock stor. Kostnaderna varierar från 3 700 till 8 500 i olika svenska kommuner.
Mycket bra har gjorts för att förbättra skolmaten. Bland annat har Jordbruksdepartementet lanserat en handlingsplan, ”Sverige – det nya matlandet”. Den presenterades 2009 och har uppdaterats i år. I handlingsplanen finns det med ett avsnitt om behovet av att förbättra den mat som serveras inom den offentliga sektorn. De övergripande målen är följande:
Mat som serveras inom den offentliga sektorn ska genomsyras av kvalitet och matglädje.
Öka förutsättningar för små och medelstora företag att lägga anbud på marknaden för offentlig upphandling.
Mat ska serveras i en miljö och omgivning som är tilltalande.
Detta är en bra start, men arbetet måste fortsätta. Inte minst viktigt är detta mot bakgrund att övervikt och en stillasittande livsstil är verkliga problem hos den svenska befolkningen, inte minst hos många unga. Därför bör arbetet att förbättra skolmaten vara prioriterat. Olika kommuner kan lära av varandra vilka framgångsfaktorerna är för att tillhandahålla en skollunch med bra råvaror som också uppskattas av eleverna.