Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa fribeloppet för studenter.
Studenter förlorar på att arbeta. Genom att jobba och tjäna pengar för att dryga ut studentekonomin straffas många studenter genom att studiemedlet dras ned om man slår i taket för fribeloppet. Idag är fribeloppet 107 000 kr och från 1 januari 2011 sker en höjning till 136 400 kr. Detta är en bra början. Men rimligen borde fribeloppet avskaffas helt på lånedelen av studiemedlet. Utan en fribeloppsgräns får en student möjlighet att arbeta precis så mycket personen i fråga vill och utan att vara orolig för att man tjänar för mycket.
För det är inte enbart akademiska poäng och betyg som spelar roll den dag man söker jobb. Jobberfarenhet, goda referenser, ett bra CV har stor betydelse i konkurrensen om jobben.
Fribeloppet borde avskaffas av ekonomiska argument, arbetslinjen är viktig och ju fler som jobbar desto bättre. Fribeloppet är dessutom fel utifrån ett ideologiskt perspektiv då det är staten som bestämmer hur mycket den enskilde studenten ska jobba.
Har man haft möjligheten att vid sidan om studierna arbeta extra, har man också straffats då fribeloppets tak stundom slagit i och staten tagit tillbaka utbetalade pengar för att man ”jobbat för mycket”. Det kan aldrig i ett liberalt samhälle vara statens uppgift att begränsa människors frivilliga arbete, därför måste fribeloppsgränsen avskaffas.
Detta bör ges regeringen tillkänna.