Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över hur lärosäten kan garanteras att få bättre utdelning av forskningsresultat som uppnås av enskilda forskare knutna till lärosätena.
Vad gäller patenterbara uppfinningar finns lärarundantaget för just universitet och högskolor. Forskarna undantogs från annars gällande principer i 1949 års lag om rätten till arbetstagares uppfinningar (SFS 1949:345). En forskare har därför i utgångsläget full äganderätt till sådana forskningsresultat, om inte annat överenskommits. Ett avskaffande av lärarundantaget har utretts. Det har införts ett sekretesskydd men i övrigt har inga förändringar genomförts.
Grundprincipen i Sverige är att den enskilde (också anställde) forskaren äger resultaten av sin forskning. Det innebär, att när något får genomslag och blir föremål för patent och registrering, äger inte lärosätet (eller staten) resultatet av forskningen, utan den enskilda personen/personerna.
Nuvarande ordning kan ifrågasättas av flera skäl; det är offentliga medel som möjliggjort forskningen, forskartjänster är offentligt finansierade, och i princip kan den anställde gå iväg med produkten och tjäna pengar medan lärosätet står kvar utan medel och utan produkt. Jag anser att det måste ses över hur detta kan ändras för att garantera att lärosätet kan få en bättre utdelning av den forskning som bedrivs där.