Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om timplaner i skolan.
Svensk skola har genomgått en frihets- och valfrihetsrevolution under de senaste 20 åren. Det har handlat om allt från stora valfrihetsreformer som friskolornas entré i svensk utbildning till förståelse för att elever utvecklas och lär sig mer när undervisningen anpassas efter individen.
Valfrihet, mångfald och flexibilitet ska även framöver vara ledord för svensk utbildningspolitik. Hur mogen en elev är vid en viss ålder varierar och också sättet att lära sig en uppgift skiljer sig åt mellan människor. En modern skola borde därför låta lärare och rektorer själva avgöra hur tiden i ett visst ämne ska användas.
De nationella timplaner som reglerar det exakta antalet undervisningstimmar i ett visst ämne bör avskaffas. Att överföra bestämmande från statliga regleringar till lärare och rektorer skapar förutsättningar för nytänkande och större ansvar.
Det finns skolor som på prov arbetat utan timplaner och detta har ofta varit uppskattat och lett till ökad trivsel och bättre resultat. Skolans uppgift ska vara att rusta elever för livet, ge dem kunskaper och färdigheter – exakt hur många timmar det tar i ett enskilt ämne varierar mellan elever och måste också kunna göra det mellan skolor.
Regeringen bör mot ovanstående bakgrund se över hur de nationella timplanerna kan avskaffas.