Motion till riksdagen
2010/11:Ub248
av Monica Green (S)

Ny IT-strategi för skolan


s6029

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en ny IT-strategi för skolan.

Motivering

I dag rusar den nya tekniken fram. Det går fortare och fortare och skolorna bör hinna med.

Det är inte mycket vi kan säga säkert om framtiden, men två saker vet vi definitivt när vi försöker förbereda oss inför den – den kommer att vara mer digital, och förmågan att lära mer kommer alltid att vara viktig. Vi behöver metoder som förbereder för arbete och medborgarskap i ett kunskapsintensivt och högteknologiskt samhälle. Idag läser fler och fler sina böcker på en så kallad Ipad. Det är ett nytt sätt att läsa och ett nytt sätt som skulle gagna skolan. Tänk er helt digitaliserade skolböcker istället för de utslitna papperskopiorna. Skolan skulle bli mer tillgänglig och alla böcker skulle finnas inom räckhåll för eleven, utan att ligga på hög i skolskåpet. Man bör tänka över en strategi att digitalisera läromedel eftersom det skulle förenkla hanteringen av skolböcker avsevärt.

I skolan måste även tillgången till digitala hjälpmedel öka. För de med till exempel läs- och skrivsvårigheter skulle detta vara till stor hjälp. Det skulle underlätta deras fortsatta väg till vuxenlivet med vidareutbildning och arbete.

Nyligen fick vi ta del av att allt fler barn och ungdomar använder sig av datorer och den nya tekniken genom Youtube, Facebook, så kallade communites på Internet osv. Men tyvärr gäller det inte alla barn och ungdomar, en del lämnas utanför i det nya IT-samhället. Alla har inte tillgång till den nya tekniken. Många familjer har inte råd med en dator till barnen, oftast är det flera som delar på en och problemet blir ofta att alla inte får den tillgång de skulle behöva. Även om de flesta svenska barn och ungdomar är användare av den nya tekniken så finns undantag, och dessutom återspeglar sig socioekonomiska förhållanden i hur barn och ungdomar använder IT utanför skolan, och det påverkar deras användande av verktyg i lärandet. Ett annat problem är att lärarna inte kan eller får tillgång till de nätverk som eleverna har. Lärarna måste hela tiden få fortbildning och uppmuntran att vara aktiva i de IT-miljöer som eleverna vistas i.

Vi måste ligga i framkant när det gäller IT-strategi i skolan. Våra elever är värda det bästa för att få ut det mesta av skolan och den utbildning de läser. Att ge alla skolor tillgång till en ny och modern IT-strategi gynnar våra barn och ungdomar och med dem vår framtid.

Stockholm den 21 oktober 2010

Monica Green (S)