Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tioårig grundskola.
Sett ur ett internationellt perspektiv har svensk skola förhållandevis få lektioner. Grundskolan garanterar totalt 6 665 lärarledda timmar, eller 720 timmar per år. Jämförs den siffran med övriga EU visar det sig att elever i Sverige får ungefär 180 färre undervisningstimmar än elever i andra europeiska länder.
Att undervisningstimmarna är färre i Sverige är problematiskt på flera sätt. Om Sverige ska behålla och stärka sin position som en kunskapsnation måste skolan följa med i utvecklingen. Dessutom har vi under en lång rad år sett att måluppfyllelsen minskar och att Sverige halkar efter andra länder.
En tioårig grundskola skulle på många sätt vara ett steg i rätt riktning. Genom mer undervisningstid kan måluppfyllelsen i grundskolan öka och därigenom får fler elever möjlighet att nå kunskapsmålen.
Det enklaste – och kanske naturligaste sättet – att göra grundskolan tioårig handlar om att förskoleklassen blir obligatorisk. Förskoleklassen skapades för 12 år sedan för att möjliggöra en mjuk övergång mellan förskola och skola. Här möts förskolans pedagogiska former av lek, lärande och omsorg och grundskolans tydligare kunskapsmål. I dag går 98 procent av alla sexåringar i antingen förskoleklass eller grundskola – den har blivit ett naturligt steg in i skolan.
Förskoleklassen har blivit en självklar del av skolväsendet och det saknas idag bärande argument för att den ska förbli en egen skolform. Obligatorisk förskoleklass i kombination med en ökad flexibilitet vid skolstarten skulle markera att alla barn i Sverige har rätt till en kvalitativ och genomtänkt pedagogik. Förslaget skulle innebära att skolplikten tidigareläggs med ett år och gälla från det året barnet fyller sex år.
Tioårig grundskola skulle innebära längre undervisningstid och högre måluppfyllelse genom bättre förutsättningar för barn som inte kan förvänta sig hjälp hemifrån. Regeringen bör därför överväga på vilket sätt en tioårig grundskola kan införas.