Motion till riksdagen
2010/11:Ub221
av Ann-Kristine Johansson (S)

Hemkunskap redan i förskolan


s6016

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att hemkunskapsämnet bör uppvärderas och hemkunskapslärarnas roll utvecklas och stärkas.

Motivering

I hemkunskapen där individen och livet i familjen/hushållet står i fokus ges eleverna möjlighet att utveckla kunskap om vad de kan göra, om olika alternativa val, vad handlingar får för konsekvenser för individen själv, men också för andra människor nära och långt bort och för naturmiljön. Att göra val idag, det må vara av matvaror, kläder eller en stol att sitta på, är en komplicerad process. Det krävs både kunskap, självförtroende och vilja att agera utifrån den ofta motsägelsefulla information som finns att tillgå.

Med jämna mellanrum kan vi i dagspress och forskningstidskrifter läsa om barns och ungas hälsa, och att många av dem inte mår bra. Det handlar om övervikt och fetma, likaväl som om anorexi och andra ätstörningar. Det handlar om fysisk likaväl som om psykisk hälsa. Bra mat och måltidsvanor, liksom motionsvanor, får oss främst att tänka på den fysiska hälsan. Men den psykiska hälsan påverkas också av vad vi äter och om vi rör på oss.

Att sköta sin hälsa är också nära förknippat med frågan om den privata ekonomin. Har du inte förmåga att hantera din ekonomi ökar risken för ohälsa. Unga är en central målgrupp för exempelvis lån via mobiltelefonen. Barn och ungdomar är idag köpstarka grupper och frågor om privatekonomi och om att vara konsument behöver ges större utrymme genom hela skolåren. Därför behövs hem- och konsumentkunskap även i gymnasieskolan. Då hamnar också privatekonomin i ett sammanhang tillsammans med mat och måltider och boende som tillsammans utgör en stor del av hushållsbudgeten.

I hemkunskapen används både språkliga och matematiska färdigheter i konkreta och meningsfulla sammanhang och det sker en direkt återkoppling om det är rätt eller fel i elevens egna handlingar och sinnesupplevelser. Det handlar om att t.ex. tillreda en måltid och genom det skapas både ett motiv och ett vardagsnära innehåll i språkundervisningen, detsamma gäller matematik. När en måltid tillreds sker olika matematiska beräkningar av volym, de olika räknesätten m.m. utifrån recept, prisberäkningar.

Vi föreslår att hemkunskapsämnet bör uppvärderas och hemkunskapslärarnas roll utvecklas och stärkas. Därutöver behöver skolan arbeta för att höja intresset för detta ämne så att eleverna i högre grad än idag väljer det inom det fria valet.

Stockholm den 19 oktober 2010

Ann-Kristine Johansson (S)