Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa fribeloppet.
Utbildning ska löna sig. Det ska också vara lönsamt att jobba. Arbete, såväl under terminerna som under sommarlovet, är en mycket viktig ingång till arbetslivet för många studenter eftersom kontakter med arbetsgivare skapas.
Eftersom bristande arbetslivserfarenhet dessutom är ett av de vanligaste skälen till att nyutexaminerade akademiker inte får jobb borde all kontakt med arbetsmarknaden under studietiden uppmuntras. Det ska således alltid och på alla sätt löna sig att jobba.
Studiemedelssystemet ska ställa krav på studieresultat. Studenter får idag studiemedel fördelat på en bidragsdel och en lånedel. Huruvida studenten vill låna, är upp till den enskilde.
Fribeloppet innebär att studenten kan ha en viss inkomst under ett kalenderhalvår utan att dennes studiemedel minskas. Om studentens inkomst överstiger detta så kallade fribelopp, reduceras studiemedlet.
En student som kämpar för en bättre tillvaro genom att jobba extra och tjäna pengar och därmed får en inkomst som överstiget fribeloppsgränsen blir återbetalningsskyldig till CSN. Studenten måste då betala tillbaka sitt studiemedel, såväl lån som bidrag.
Alliansen har under den förra mandatperioden beslutat om att höja fribeloppsgränsen, vilket är ett steg i rätt riktning. Men problemet kvarstår fortfarande att studenter tvekar inför att jobba extra på helger och lov i rädsla för att bli återbetalningsskyldiga. Marginaleffekterna motverkar att fler studenter jobbar. Det finns också en risk att studenter hellre jobbar svart för att inkomsten på det sättet inte ska synliggöras, vilket då skulle kunna påverka studiemedlen. Svartjobb och hinder för att jobba är något som måste motverkas.
Eftersom studiemedelssystemet ställer krav på studieresultat finns inget motsatsförhållande till att avskaffa fribeloppsgränsen. Den student som vill studera och därtill vill kunna arbeta på helger och lov ska kunna göra detta – inte hindras. Besluten över varje människas ekonomi och livssituation bör tillhöra individen, inte staten. Därför måste fribeloppet för studenter avskaffas. Regeringen bör därför se över möjligheten att utreda hur och när fribeloppsgränsen för studenter kan avskaffas.