Motion till riksdagen
2010/11:U323
av Abir Al-Sahlani (C)

Sverige– en stark röst för fred och försoning


c477

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Sveriges viktiga roll i försoningsprocesser.

Motivering

Sverige har ett stort förtroendekapital när det gäller försonings- och fredsarbete i internationella samfundet. Sverige har alltid haft en särskilt viktig roll i att föra de maktlösa människors talan i det internationella politiska spelet. På många plan är Sverige ett föregångsland som andra länder, både utvecklingsländer och rikare länder, framhäver som ett gott exempel.

Det svenska utvecklingssamarbetet har fokuserats och gjorts rättighetsbaserat, en utveckling som har varit välkommen på många plan, framför allt utifrån effektivitets- och resultatperspektiv.

Men det svenska utvecklingssamarbetet bör fortsatt omfatta även försoningsprocesser som t.ex. det svenska initiativet i Irak som pågått i tre år i samarbete med svenska utrikesdepartementet och Folke Bernadotte Akademin. Processen har kretsat kring en irakisk process med Sverige som bas, en bas som utgör ett dialogforum där parter får tid och plats att talas vid och föra ett samtal om de mest akuta politiska frågeställningarna i Irak och gemensamt komma till lösningar.

Det är inte alltid som lösningarna förverkligas, men det finns ett värde i att sätta sig tillsammans och samtala. Parter som annars är på motsatt sida av varandra får utrymme att föra dialog.

Försoning och fred handlar oftast om att sätta sig ner tillsammans och samtala, om viktiga frågor eller mindre viktiga frågor. Sverige har en kompetens i särklass, där den svenska partnern är i bakgrunden och låter de berörda bestämma samtalsämnen och lösningar. Den svenska partnern erbjuder vägledning när samtalet kör fast men blandar sig inte direkt i.

Denna arbetsmetod, hur enkel må den låta, har visat sig vara väldigt effektiv, väldigt användbar. Det vore beklagligt om Sverige inte tog sitt ansvar genom att erbjuda denna kompetens till länder som behöver den.

Det är oerhört viktigt att fortsätta att arbeta för fred. Utan fred är det svårt att få tillstånd en utveckling. För att uppnå fred, behöver även nationer försonas. Försoningsprocesser är svåra men möjliga. Men det krävs internationell hjälp och Sverige besitter denna kompetens.

Stockholm den 27 oktober 2010

Abir Al-Sahlani (C)