Motion till riksdagen
2010/11:U283
av Lars-Axel Nordell (KD)

Europeiskt institut för teckenspråkets dokumentation och tillgängliggörande – ”Spread the sign”


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett europeiskt institut för teckenspråkets dokumentation och tillgängliggörande.

Motivering

Örebro stad har utropat sig till Europas teckenspråkshuvudstad, bland annat för att teckenspråket är det andra största språket efter talad svenska och att världens största internationella teckenspråkslexikon www.spreadthesign.com utvecklats där.

I vårt land är det en på tusen som föds döv. För dem är teckenspråket det viktigaste kommunikationsmedlet. Teckenspråket är inte internationellt utan är lika varierande som de talade språken i världen. Därför har en teckenspråkig svensk stora svårigheter att kommunicera med teckenspråkiga från andra länder och ytterst små möjligheter att lära sig ett annat lands teckenspråk.

Den ideella föreningen Europeiskt Teckenspråkscenter i Örebro har med hjälp av EU-medel byggt upp och utvecklat ett internationellt teckenspråkslexikon på Internet. Denna innovation som har namnet ”Spread the sign” och som hittills omfattar 14 olika språk är helt gratis att använda och har nyligen nominerats till ”best practice in Europe” av EU-kommissionen i Bryssel.

I flera länder finns inga andra alternativ om detta unika svenskutvecklade lexikon skulle försvinna. Europeiskt Teckenspråkscenter arbetar för att EU ska instifta och finansiera ett Sign Language Institute med ansvar att dokumentera och forska om EU:s alla teckenspråk.

En möjlig placering är i Sverige likt EU:s Smittskyddsinstitut som finns i Solna. Regeringen bör tydliggöra i Bryssel och Strasbourg att vi som nation önskar ett EU:s teckenspråksinstitut med säte till Örebro. Det är en stad där 25 procent av Sveriges alla döva bor, bland annat för att Riksgymnasiet för döva lokaliserats i Örebro sedan länge. Ett sådant institut har stora utvecklingsmöjligheter och är viktigt i ett tillgänglighetsperspektiv. Dessutom har vi den europeiska dimensionen i teckenspråket, som vi har ett ansvar att förvalta nu när vårt land har en ledande position.

Därför bör regeringen verka för ett europeiskt institut för teckenspråkets dokumentation och tillgängliggörande.

Stockholm den 26 oktober 2010

Lars-Axel Nordell (KD)