Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att religionsfrihet tydligt ska lyftas fram i utrikespolitiken.
”I arbetet för mänskliga rättigheter och demokrati behöver inte minst arbetet med att agera för yttrande- och religionsfriheten stärkas ytterligare.” Det är värdefullt att statsminister Fredrik Reinfeldt gjort det ovan citerade uttalandet i regeringsförklaringen 2010. Kanske har det också ett kunskapsmässigt samband till det tal USA:s president Franklin D. Roosevelt höll 1941 – mitt under brinnande krig – om de fyra friheter som alla folk oavsett var de bor i världen borde få åtnjuta: ”Freedom of speech and expression, Freedom of worship, Freedom from want and Freedom from fear.” De fyra friheterna finns även omnämnda i preambeln till FN-deklarationen om de universella fri- och rättigheterna.
Att statsminister Fredrik Reinfeldt nu lyfter fram yttrande- och religionsfriheten – och upprepar bland annat religionsfrihetens betydelse från förra årets regeringsförklaring – visar på en viktig förändring i det utrikespolitiska arbetet.
Sverige behöver nu en konkret plan för hur religionsfrihetsfrågan, som länge har glömts bort, kan integreras i svensk utrikespolitik.
Svenska missionsrådet, ett samarbetsorgan för ett trettiotal kyrkor och organisationer, säger följande i sammanhanget: ”Att religionsfriheten behöver försvaras är uppenbart. Över hälften av världens befolkning bor i länder där staten kraftigt begränsar medborgarnas möjlighet att tro, lära sig om tro och utöva tro, något som påverkar vanliga människor av alla trosuppfattningar, inklusive ateister. Kränkningarna tar många olika former – allt från att inte få fira gudstjänst till att religiösa minoriteter systematiskt nekas tillgång till skola, sjukvård och arbete. Inte minst i relation till frågan om smädelse hotas både religions- och yttrandefrihet, då resolutioner på FN-nivå flyttar skyddet från individen till religionerna i sig.”
Rådet har även publicerat en rapport tidigare – ”Tro, frihet och förändring, så kan religionsfrihet integreras i Svensk utrikespolitik” – där det lämnas en lång rad förslag som kan bidra till att förverkliga statsministerns intentioner. De föreslår bland annat att religionsfrihet bör lyftas fram i utrikesdeklarationen och i regleringsbrevet till Sida för att ge ytterligare en tydlig signal om att frågan nu prioriteras.
Ambassaderna behöver vidare en handbok med råd om hur man konkret kan följa och lyfta fram frågan. Vidare bör Utrikesdepartementet stödja det konkreta och kompetenta arbetet som görs av internationella organ såsom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.