Motion till riksdagen
2010/11:U270
av Anita Brodén och Irene Oskarsson (FP, KD)

Barns situation i de palestinska områdena


-FP1068

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om fängslade barn.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige på lämpligt sätt bör agera så att FN:s barnkonvention följs och att barns särskilt utsatta situation beaktas.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om de brott mot mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt som ständigt pågår på ockuperat palestinskt område.

Motivering

Israel–Palestina-konflikten drabbar många, inte minst barnen. Våldet blir till vardag och barns utveckling hämmas. Vi ser på båda sidor i konflikten upprepade brott mot barnkonventionen, mot de mänskliga rättigheterna samt mot internationell humanitär rätt. Dessa brott bör uppmärksammas samt beivras.

Vad som sker är att åldersgränssättning av barn missbrukas, att barn placeras tillsammans med vuxna i fängelse, att besök från familjen omöjliggörs på grund av reserestriktioner och att tortyr riktas mot barn.

Man räknar exempelvis åldersgränsen barn–vuxen olika inne i Israel och på ockuperat palestinskt område. I Israel följer man gängse norm och man anses vuxen först vid 18 års ålder. På ockuperat palestinskt område (då man alltså faller under militär jurisdiktion) anses man vara vuxen från 16 års ålder (under 14 år är man barn, mellan 14 och 16 är man ”adolescent”).

Dessutom sitter många barn häktade under s.k. administrative detention, utan rättegång – en metod där människor ibland hålls häktade utan rättegång i flera år. Vanligtvis förnyas häktningen halvårsvis.

Vid de fall då rättegångar hålls uppmuntras ”plea bargain” – alltså en förlikning där parten uppmuntras erkänna brott för att komma lindrigare undan.

Dessutom kan fängslade personer inte ta del av de handlingar som har lett till häktningen eller över huvud taget få veta varför man har häktats.

Barn som suttit häktade kan ibland svara nekande på frågan om de utsatts för tortyr eftersom de faktiskt inte vet vad som räknas som tortyr enligt internationell rätt. Ofta har de bara känt till misshandel som exempel på tortyr, och därför svarat nekande. De har inte förstått att isoleringscell över längre tid, störd sömn och höga ljud samt hot mot barnets familj också räknas som tortyr. Detta bör komma regeringen till känna.

På ockuperat palestinskt område sker också frekvent brott mot mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt. Brotten består av fortsatt byggande av bosättningar på ockuperad mark, barriärbygge, fängslande, tortyr och avrättning samt brister i en ockupants åtaganden. Sverige och EU, men givetvis också USA har ett stort ansvar för att konflikten löses och för att tvinga båda parter till förhandlingsbordet. Den fortsatta bosättningspolitiken på ockuperad mark måste upphöra om fredssamtal skall bli verklighet. Detta bör komma regeringen tillkänna.

Stockholm den 21 oktober 2010

Anita Brodén (FP)

Irene Oskarsson (KD)