Motion till riksdagen
2010/11:U260
av Anita Brodén (FP)

Fortsatt arbete för mänskliga rättigheter och skyldigheter


fp1064

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att regeringen fortsätter att sprida information om FN:s förklaringar om de mänskliga rättigheterna.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en ökad dialog och utökad information för att också tydliggöra samhällsmedborgarnas och samhällets skyldigheter.

Motivering

Utgångspunkten för beslut och satsningar på såväl nationell som internationell nivå bör alltid vara de mänskliga rättigheterna. Det är därför positivt att regeringen har en särskild webbplats om mänskliga rättigheter, för kunskapsspridning.

Här finns bland annat information om regeringens arbete för mänskliga rättigheter i Sverige och i svensk utrikespolitik. På webbplatsen finns också nyheter, konventioner, skrivelser, publikationer och rapporter om de mänskliga rättigheterna i världens alla länder.

Om vi alla levde efter FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna – ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter” – skulle vår värld se bättre ut.

Det är angeläget att frågor om folkrätt samt mål och inriktning för den svenska politiken för de mänskliga rättigheterna hålls aktuella.

Utrikesutskottet redovisade vid behandling av MR-motioner år 2009 sin syn på mänskliga rättigheter i Demokratiska republiken Kongo, Eritrea, Etiopien, Senegal, Bolivia, Honduras, Nicaragua, USA, Kina och Thailand.

Det är givetvis välkommet, men frågor kring mänskliga rättigheter behöver givetvis genomsyra kontakter med övriga länder.

Regeringen tar på olika sätt upp frågor kring MR. Det är därför angeläget att regeringen fortsätter att sprida information om vikten av att alla folk och länder lever efter FN:s förklaringar om de mänskliga rättigheterna.

Det finns i vårt samhälle en misstro mot offentliga verksamheter, lagar och beslut. En del av orsaken kan bero på att medborgaren har en uppfattning om vad han eller hon kan kräva av samhället, medan samhällets ansvar ligger på en helt annan nivå.

Det är viktigt att bryta trenden och skapa nytt förtroende mellan medborgare, politiker och den offentliga verksamheten.

Det krävs ett tydliggörande av medborgarens rättigheter och skyldigheter samt samhällets ansvar och skyldigheter. En ökad dialog är därför nödvändig samt också utökad information om såväl rättigheter som skyldigheter som varje samhällsmedborgare åtnjuter.

Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 21 oktober 2010

Anita Brodén (FP)