Motion till riksdagen
2010/11:U252
av Ann-Kristine Johansson och Maria Stenberg (S)

Nordisk klimatfond


s28021

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige ska vara aktivt i arbetet med klimatfonden Copenhagen Green Climate Fund och REDD-ordningen och om att stärka den gemensamma nordiska insatsen inom ramen för Nordic Climate Facility.

Motivering

Ett av de mest konkreta resultaten av FN:s klimatkonferens (COP 15) i Köpenhamn i december 2009 var beslutet att upprätta den gröna klimatfonden, Copenhagen Green Climate Fund.

Bildandet av fonden är ett konkret förslag inför förhandlingarna av COP 16 i Mexico i december 2010. Flera länder har meddelat att de vill bidra med medel till fonden. Inrättandet av fonden samt en framgångsrik finansiering av den kan ha en mycket god positiv inverkan på de globala klimatförhandlingarna.

De nordiska länderna med Norge i spetsen har medverkat till att utveckla den så kallade REDD-ordningen, Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation. Den ska skapa ekonomiska incitament till att reducera utsläpp av klimatgaser från avskogning i u-länderna.

Arbetet med att inrätta REDD-ordningen pågår inför COP 16 i Mexico. Inrättandet av REDD väntas främja det bredare globala samarbetet i klimatarbetet.

Inom ramen för det nordiska samarbetet har det med medel från Nordic Development Fund inrättats en speciell finansieringsordning, Nordic Climate Facility, som skall främja utväxling av teknologier, kunskap och innovationer mellan Norden och fattiga u-länder. Ordningen har till syfte att främja de fattiga u-ländernas drivkraft till att både reducera utsläpp av klimatgaser och att anpassa sig till klimatförändringarna. Fondens första finansieringsbehov var på 4 miljarder euro. Fonden drivs i samarbete med Nordic Environment Finance Corporation/Nefco. Den första erfarenheten av fonden indikerar att den kan bli ett effektivt instrument i en samlad nordisk insats med att hjälpa fattiga u-länder att anta och hantera klimatutmaningen.

Klimautmaningen är en global utmaning som kräver globala lösningar. Alla länder har ett ansvar för att anta och hantera utmaningen. Men ansvarsbördan kan inte fördelas lika på alla länder. De industrialiserade länderna, inklusive de nordiska, måste ta på sig ett stort ansvar och bidra till att finansiera nödvändiga teknologiöverföringar till u-länderna. En framgång i finansieringsutmaningen kan bidra positivt i de globala klimatförhandlingarna.

Därför behövs det en stark och samlad nordisk insats i arbetet med att finansiera klimatsatsningar i u-länderna. Det är också nödvändigt att de nordiska länderna samarbetar aktivt för att etablera Copenhagen Green Climate Fund, REDD och Nordic Climate Facility.

Stockholm den 22 oktober 2010

Ann-Kristine Johansson (S)

Maria Stenberg (S)