Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en större del av Sveriges biståndsinsatser bör kanaliseras via de enskilda icke-statliga organisationerna.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skapandet av ett kontrakt mellan staten och de enskilda organisationer som så önskar för att främja, uppvärdera och förtydliga de enskilda organisationernas roll i utvecklingssamarbetet.
Solidaritet är en av huvudprinciperna i kristdemokratisk ideologi. Oberoende av faktorer som etnisk tillhörighet, kön, ålder, religion och så vidare har varje människa ett och samma värde. Eftersom människovärdet är universellt kan det inte relativiseras av geografiska eller kulturella gränser. Därför har vi alla ett gemensamt ansvar för varandra. Det är allas ansvar och plikt att verka för att trygga människovärdet i alla delar av världen. Det är den insikten och den visionen som engagerar hundratusentals människor i vårt land att göra betydelsefulla insatser för människor i de fattiga länderna. För kyrkor, folkrörelser, organisationer och en mängd ideella föreningar är solidariteten med utsatta människor en självklarhet.
De enskilda organisationerna utgör enligt Kristdemokraterna en ytterst viktig del av det bilaterala biståndsarbetet. Deras arbete på lokal nivå ger dem unik kunskap som måste användas på ett bättre sätt i det svenska utvecklingssamarbetet. Deras delaktighet i policyutformning bidrar till att Sveriges bistånd blir än mer effektivt och gör större nytta i våra samarbetsländer. Kristdemokraterna betonar vikten av att civilsamhällets organisationer finns med i såväl samråd kring landstrategier som att de bidrar till att bygga upp starka civila samhällen. Dessutom är de enskilda organisationernas folkliga förankring stor och deras effektivitet känd.
Det är viktigt att biståndsinsatser ännu mer kanaliseras via de enskilda icke-statliga organisationerna för att stödja det civila samhället i de fall där samarbetslandet styrs av en demokratiskt tvivelaktig regim, eller då risken är stor att insatsmedel försvinner på grund av korruption.
De enskilda organisationernas kunskaper, erfarenheter och kompetens tas idag tillvara i olika former. På detta område krävs dock en kontinuerlig uppföljning och utveckling av regeringens och Sidas involvering av de olika organisationerna. De enskilda organisationerna kan med fördel tas tillvara och delta i planeringen och genomförandet av bilaterala, såväl som multilaterala, biståndsinsatser. Vi anser att samråd med de enskilda organisationerna bör ske kontinuerligt i biståndsplaneringen.
För att ytterligare förbättra och utveckla möjligheterna för enskilda organisationer att bedriva biståndsverksamhet bör ett kontrakt utformas mellan staten och de enskilda organisationer som så önskar. Detta kontrakt ska vara till för att främja, uppvärdera och förtydliga de enskilda organisationernas roll i utvecklingssamarbetet. Jämförelser kan göras med den överenskommelse som finns mellan idéburna organisationer, regeringen och Sveriges kommuner och landsting på det sociala området. I ett sådant kontrakt mellan enskilda organisationer och staten måste långsiktighet, kvalitet, självständighet, öppenhet, mångfald och insyn vara bärande delar. På det sättet ger vi de enskilda organisationerna en starkare ställning i biståndspolitiken och belyser vikten av enskilda organisationers deltagande i biståndsutformningen.