Motion till riksdagen
2010/11:U234
av Gunnar Axén och Finn Bengtsson (M)

Taiwans deltagande i ICAO


m1020

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör verka för Taiwans deltagande som observatör i ICAO.

Motivering

International Civil Aviation Organization (ICAO) bildades 1944, i enlighet med konventionen om internationell civil luftfart (Chicagokonventionen), med grundsynen att ”den framtida utvecklingen av den internationella civila luftfarten i hög grad kan bidra till att skapa och bevara vänskap och förståelse mellan nationer och folk i världen”.

Till följd av terroristattackerna i New York den 11 september 2001 sammankallade ICAO en ministerkonferens om luftfartsskydd, vilken ställde sig bakom en övergripande strategi för att stärka flygsäkerheten i världen. Konferensen resulterade också i ett offentligt uttalande om att brister i någon del av luftfartssystemet utgör ett hot mot hela det globala systemet och att det bör finnas ett åtagande att ”främja internationellt säkerhetssamarbete på området för luftfartsskydd och att harmonisera genomförandet av säkerhetsåtgärder”.

Taipeis flyginformationsregion (Taipei FIR) täcker, under Taiwans civila luftfartssektorsmyndigheters jurisdiktion, ett luftrum av 176 000 nautiska kvadratmil och tillhandahåller flygkontrolltjänster till över 1 350 000 passagerare för resor till och från Taiwan årligen. Sammanlagt 30 flygbolag, varav 23 är utlandsägda, erbjuder idag reguljärflyg till Taiwan, och de taiwanesiska flygplatserna hanterar årligen mer än 1 580 000 ton flygfrakt. Taiwan Taoyuan International Airport rankades 2009 som världens 8:e och 18:e största flygplats avseende godsvolym samt antalet internationella passagerare. Detta speglar tydligt vikten av Taiwan som betydande nav för luftfarten och som länk vidare mot nordöstra och sydöstra Asien.

Som en aktiv och viktig del i det internationella handelsnätverket är Taiwan välintegrerat med andra medlemmar av världssamfundet. Taiwan har dock nekats deltagande i ICAO, vilket har lett till betydande luckor i det globala flygindustrinätverket och har påverkat såväl arbetet kring flygsäkerheten som bekvämligheten för passagerare. För att överbrygga denna klyfta menar vi att ICAO bör involvera Taiwan i kommitténs möten, mekanismer och aktiviteter.

Då de nekas att delta i ICAO, har inte Taiwan tillgång till information om de senaste internationella bestämmelserna och kan inte heller ta emot ICAO:s tekniska bistånd. Som ett resultat av detta måste Taiwan vända sig till alternativa kanaler för att inhämta information och framföra synpunkter på internationella bestämmelser och förfaranden. Detta har haft en negativ inverkan på såväl effektiviteten som konkurrensmässigheten för Taiwans civila luftfart.

Arbetet för luftfartsskydd och flygsäkerhet överskrider, liksom själva luftfarten, nationella gränser. Chicagokonventionen från 1944 syftade till att främja internationellt samarbete och främja fred i världen och ICAO för att öka deltagandet i detta. Då Taiwans civila luftfart är av stor geografisk betydelse för utvecklingen av den internationella luftfarten, och även spelar en viktig roll i arbetet för säkerheten i den internationella civila luftfarten, menar vi att ICAO bör bjuda in Taiwan att delta som observatör och införliva Taiwan i dess arbete för säkerhetsövervakning, säkerhetsgranskningar, luftfartsskyddsförvaltning och att delta i dess tekniska möten och utbildningar.

Med anledning av ovanstående menar vi att riksdagen bör ta ställning för Taiwans viktiga deltagande som observatör i ICAO.

Stockholm den 21 oktober 2010

Gunnar Axén (M)

Finn Bengtsson (M)