Motion till riksdagen
2010/11:U225
av Bodil Ceballos (MP)

Redovisningsprinciper i biståndet


mp1411

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om redovisningsprinciper i biståndet.

Motivering

Att mäta resultat i biståndet är viktigt. Att se till att skattemedel (och insamlade medel) går till det de är avsedda för likaså. Sedan ett antal år mäter regeringen biståndets resultat uppdelat i områden. Den senaste skrivelsen handlade om miljö och klimat. Skrivelserna visar dock mer på regeringens eget arbete i form av styrdokument etc. än på konkreta resultat för fattiga människor i fattiga länder eller på hur demokratin faktiskt förbättras i de länder där vi verkar.

Regeringen lägger fokus på den ekonomiska redovisningen, som är mycket viktig, dock inte den enda. Biståndet genomgår en betydande förändringsprocess med nya riktlinjer som för både Sida och för frivilligorganisationerna innebär en betydande skillnad i arbetssätt förutom stora tolkningsproblem.

Att t.ex. enbart 8 procent får gå till administration låter självklart vettigt, men kan i praktiken innebära att frivilligorganisationerna inte kan ha personal anställd i mottagarlandet eftersom det då räknas som administration. Som regeringen är väl medveten om är det inte lämpligt att i alla länder skicka pengar direkt till en mottagande organisation på grund av brister i den ekonomiska redovisningen, korruptionsrisk etc. Det nya systemet visar sig vara oflexibelt och svårt att tillämpa i praktiken. Det får till följd att svenska organisationer drar sig för att ens ansöka om medel till angelägna projekt och att väl fungerande projekt läggs ned.

Kraven på revision har också ökat utan hänsyn till att vissa organisationer är små och andra stora. Vissa har anställda – men andra inte. Vissa söker stora summor – andra små. Organisationer vittnar om att de avslutar projekt eftersom det kostar mer med revisionen än vad de kan lägga i själva projektet. Det kan naturligtvis inte vara meningen att svenskt bistånd i små projekt i första hand ska gå till svenska revisorer och först i andra hand till att bekämpa fattigdom. De mindre organisationerna är lika viktiga som de stora och når andra målgrupper.

Miljöpartiet de gröna menar att redovisningen av biståndets resultat ska utgå mer från konkreta resultat för de människor som är mottagare av biståndet än huruvida regeringen författat styrdokument eller ej samt att kraven på ekonomisk redovisning måste vara mer flexibla.

Stockholm den 25 oktober 2010

Bodil Ceballos (MP)