Motion till riksdagen
2010/11:U224
av Bodil Ceballos (MP)

Guatemala


mp1409

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lyfta fram frågan om dödsstraffets återupptagande i dialogen med Guatemala.

Motivering

Konstitutionen i Guatemala tillåter dödsstraff men ett tillfälligt uppehåll i verkställandet av avrättningar har rått sedan tio år tillbaka har. År 2005 beslutade Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter att Guatemala inte får verkställa dödsstraff eftersom landet saknar rutiner för att bevilja benådning från presidenten. Den senaste avrättningen verkställdes år 2000.

I Guatemala diskuteras nu att avrättningar skall återupptas. I lag 4175 som nu debatteras i kongressen föreslås ett förfaringssätt för dessa benådningar. Om kongressen röstar för lagförslaget kan de tio personer som i dag sitter i dödsceller komma att avrättas.

År 2007 antog FN:s generalförsamling en resolution där medlemsstaterna uppmanas att inrätta ett tillfälligt stopp för avrättningar med målet att avskaffa dödsstraffet helt och hållet. Att som Guatemala nu planerar att göra går stick i stäv med FN:s mångåriga arbete att avskaffa dödsstraffet.

Att återinföra dödsstraffet löser inte problemen med våldsbrott i Guatemala. Brott kan inte bara stävjas med hjälp av sanktioner. Det behövs ett mycket bredare arbete än så med början i det förebyggande arbetet. Brott ska naturligtvis lagföras men i alla rättssystem kan mänskliga misstag begås och då dödsstraff finns i straffskalan är risken stor att oskyldiga personer avrättas.

I Sveriges riksdag har alla partier fördömt dödsstraffet och det är också en av de frågor Sverige driver starkt i FN:s generalförsamling. Därför är det också mycket naturligt att Sverige för en dialog med Guatemalas regering och lagstiftande församling via de olika kanaler som står till buds. Sverige har också ambassad i Guatemala och många kontakter via bistånd m.m. och har därför stora möjligheter att föra dialog och påverka i denna fråga.

Stockholm den 21 oktober 2010

Bodil Ceballos (MP)