Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att intensifiera arbetet med att undanröja de hinder som försvårar en fortsatt integration inom Öresundsregionen.
Öresundsregionen är en av Europas mest dynamiska regioner. Totalt står regionen för cirka en fjärdedel av Danmarks och Sveriges samlade BNP och där har flera ledande företag, organisationer och universitet sina säten.
Tillväxtpotentialen i Öresundsregionen är också väldigt stor, och befolkningen förväntas öka med närmare 300 000 invånare under de närmaste 20 åren samtidigt som man bättre än många andra regioner i framförallt Sverige tagit sig igenom den globala finanskrisen. Med rätt förutsättningar kan en ökad Öresundsintegration fortsätta vara en motor för såväl svensk som dansk ekonomi.
Tyvärr finns det tecken på att integrationen över Sundet har minskat under de senaste åren. Såväl arbetspendlandet som transporterna över Öresund har minskat. En del kan förklaras med den allmänna lågkonjunkturen men flera redan existerande problem har lagt hinder för en snabbare utveckling. Det är inte bara uppenbara hinder som exempelvis överbelastade kommunikationer som ställer till besvär utan också regleringar och skatter som skiljer sig så kraftigt åt mellan länderna att det ofta är alltför svårt för den enskilde att ekonomiskt verka på båda sidor om Sundet. Inte minst när det gäller försäkrings- och trygghetssystem så finns det mycket som återstår att göra innan vi kan tala om en riktigt lyckad integration. Även problemet med att ha två olika valutor, och den ekonomiska osäkerhet det medför för såväl företag som privatpersoner, upplevs alltmer som ett problem i konkurrensen med andra europeiska regioner. Målsättningen måste vara att det skall vara lika enkelt att investera och pendla över Öresund som det är att göra detsamma i andra tillväxtregioner inom landets gränser.
Under de senaste årens borgerliga regeringar i såväl Sverige som Danmark har mycket gott gjorts. Inte minst inom ramarna för Öresundskommittén och nordiskt Gränshindersforum har man lyckats kartlägga vilka problem som är mest akuta och också presenterat förslag på hur man kan gå vidare.
På skatteområdet måste transparensen mellan de två ländernas system öka. För den enskilde medborgaren eller det enskilda företaget måste det gå att få översikt över hur mycket och till vem man skall betala skatt.
När det gäller försäkrings- och trygghetssystem så gäller detsamma där. De oklarheter som råder kring vem som har rätt till exempelvis föräldraförsäkring och vilket land som skall betala den måste redas ut så att även den som har familj kan känna sig trygg i att våga ta ett arbete i ett annat land än sitt eget.
Inte minst på arbetsmarkandsområdet måste fler förenklingar till. Den som spontant söker ett arbete i Danmark riskerar att bli av med sin möjlighet att få a-kassa om han inte redan från dag ett byter a-kassa. Detta borde gå att förenkla. Den som har fast uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Sverige får inte heller söka arbete i Danmark. En förenklad procedur för dessa är önskvärt inte minst ur integrationssynpunkt för den enskilde.
Öresundsintegrationen kommer att fortsätta oavsett politiskt agerande från statsmakten, men staten kan göra mer för att fler medborgare och företag ska kunna ta del av de positiva effekterna av en fortsatt integration.