Motion till riksdagen
2010/11:U209
av Bodil Ceballos m.fl. (MP)

Dödsstraffets avskaffande


MP1404

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lyfta fram frågan om dödsstraffets avskaffande i dialogen med alla länder som utdömer och verkställer dödsstraff.

Motivering

En gång i månaden träffas riksdagens grupp för mänskliga rättigheter för att via brev till olika länders regeringar och myndigheter protestera mot bl.a. utdömda dödsstraff. Mottagarna av breven finns både i demokratiska stater och i diktaturer. MR-gruppen tar inte politiska hänsyn beroende av var i världen brottet begås utan ser till dödsstraffet/MR-brottet i sig. Att dödsstraff år 2010 fortfarande utdöms och att avrättningar faktiskt genomförs måste med all kraft fördömas. I synnerhet är det svårt att förstå att demokratiska stater inte avskaffar dödsstraffet.

Under 2009 hade antalet länder som verkställde avrättningar minskat från 25 till 18, vilket är glädjande, om än inte tillräckligt. Särskilt inte med tanke på att dödsdomar avkunnades i 56 länder, vilket är en ökning med två. Antalet länder som har kvar dödsstraffet i sin lagstiftning och har verkställt dödsdomar under senare år är 58. Antalet länder som helt har avskaffat dödsstraffet är nu 95 och i Europa genomfördes inte någon avrättning under förra året. Däremot utdömdes två dödsstraff i Vitryssland under året även om de ännu inte verkställts.

Fem länder står för merparten av alla avrättningar. Riktigt illa är det i Kina där varje år tusentals fångar avrättas. Det är fler än i alla andra länder tillsammans. Det är omöjligt att veta det exakta antalet eftersom de kinesiska myndigheterna vägrar att offentliggöra hur många personer som dömts till döden eller avrättats. I Iran avrättades minst 388, i Irak minst 120, i Saudiarabien minst 69 och i USA 52.

I Iran har dödsstraffet mycket tydligt använts som ett politiskt budskap och för att tysta oppositionen. 112 personer avrättades under åtta veckor i somras mellan presidentvalet den 12 juni och installationen av president Ahmadinejad för en andra presidentperiod den 5 augusti.

På den amerikanska kontinenten var USA ensamt om att genomföra avrättningar. I Afrika verkställde Botswana och Sudan avrättningar. I Asien genomförde åtta länder avrättningar: Kina, Bangladesh, Japan, Malaysia, Nordkorea, Singapore, Thailand och Vietnam.

Förutom i Kina genomfördes de flesta avrättningar i Mellanöstern, sammanlagt minst 624 i Egypten, Irak, Iran, Jemen, Libyen, Saudiarabien och Syrien.

De avrättningsmetoder som använts är arkebusering, dödliga injektioner, elektriska stolen, halshuggning, hängning och stening. Under sommaren stoppades tillfälligt steningen av en iransk mamma efter internationella protester. Det finns inget som tyder på att stoppet blir varaktigt att döma av tidigare fall där avrättningarna stoppats. Istället har vi kunnat läsa oss till att både sonen och advokaten fängslats.

I Sveriges riksdag har vi från alla partier varit tydliga med att dödsstraff inte är acceptabelt. Vi har i våra relationer med vissa andra länder uppmärksammat dödsstraffet och brott mot de mänskliga rättigheterna. Dock har vi inte varit lika tydliga mot alla länder.

Det är naturligtvis inte acceptabelt att frågan om dödsstraffet inte uppmärksammas lika tydligt i dialogen med tredjeland beroende på vilka relationer man i övrigt har med landet i fråga. Dödsstraff i USA är en lika medeltida bestraffning som i Kina, Bangladesh och Libyen och bör uppmärksammas på samma sätt i dialogen med landet i fråga. Dödsstraff kan inte accepteras i vare sig demokratier eller diktaturer. Demokratier har ett särskilt ansvar att föregå med gott exempel.

Stockholm den 21 oktober 2010

Bodil Ceballos (MP)

Peter Rådberg (MP)

Ulf Holm (MP)