Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Trafikverkets ansvar för åtgärder som förebygger trafikkaos under kommande vintrar.
Landshövdingen i Stockholms län, Per Unckel, lämnade nyligen sin slutrapport – Vinterutredningen – till regeringen om vilka åtgärder som behövs för att tågtrafiken inte ska utsättas för samma kaos som vintern 2009/2010. Utredningen lyfter särskilt fram samordningen, informationen, bristen på snöröjningsutrustning, depåer och upphandlingen som några faktorer. Vi saknar dock konkreta förslag som rör kollektivresande och pendling i storstadsområdena. Bara i Stockholm drabbades hundratusentals pendlare varje dag av stora förseningar, vilket innebar stora kostnader för samhället. SL:s ersättningar för resegarantin uppgick bara i vintras till över 70 miljoner kronor.
Vi anser också att regeringen borde ha vidgat uppdraget till att se över järnvägstrafiken under sommartiden. Stora störningar i järnvägstrafiken förekommer även under sommarmånaderna. Dålig information till resenärerna och oklara regler om hur ersättningar ska betalas, exempelvis att man kan tvingas köpa en dyrare tågbiljett för att nå sitt slutmål om man har köpt en billig biljett, är inte acceptabelt.
Förseningar i tågtrafiken, oavsett orsak, drabbar pendelresenärer mycket hårt. Sett ur ett ”hela resan”-perspektiv kan även små avvikelser på några minuter förorsaka stora förseningar för den enskilde då anslutningstrafik inte anpassas. I Stockholms län reser de flesta med kollektivtrafiken till och från arbete och skola morgon och kväll. Ansträngningar görs också för att ännu fler ska välja kollektivtrafiken framför att resa med egen bil. För att nå det uttalade målet om fler kollektivtrafikresenärer måste kollektivtrafiken vara tillförlitlig även när det är kallt, varmt eller höst och därmed lövhalka.
En fråga är vem som bär ansvaret för information och ersättningstrafik när trafikstörningar uppstår. Det måste vara tydligt var ansvaret ligger, särskilt när det är många olika aktörer som transporterar resenärerna. Informationen måste ges på ett korrekt sätt och säkerheten för den enskilda resenären måste förbättras.
Kollektivtrafiken ska framföras rätt och tätt, och det ska vara snyggt och tryggt för resenärerna. Därför är det viktigt att Trafikverkets ansvar för exempelvis samordningen mellan aktörerna, teknisk utrustning för snöröjning, en tydlig störningsinformation till resenärerna samt hur ersättningstrafiken ska hanteras blir tydligt.
Mot denna bakgrund är det viktigt att regeringen ser över Trafikverkets ansvar för åtgärder som förebygger trafikkaos under kommande vintrar.