Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera behovet av infrastruktursatsningar i Jämtlands län.
Bra kommunikationer inom Jämtlands län och till viktiga orter i omvärlden är en grundförutsättning för att företag i Jämtlands län ska kunna konkurrera med övriga Sverige och Europa. Framför allt gäller detta för turismen. Vägarna i länet ska vara farbara året runt. Därför måste arbetet med att tjälsäkra grusvägarna prioriteras och E14 och E45 genom Jämtland måste få Europavägstandard.
Järnvägen har upprustats så att trafik med snabbtåg till Stockholm snart kan bli verklighet. Det kräver dock fortsatta investeringar så att snabbtågsanpassningen genomförs fullt ut. Det är också dags att på allvar föra fram behovet av att det byggs dubbelspår på hela sträckan Gävle–Östersund. Den sträckan är 37 mil varav 10 av dessa redan har dubbelspår.
En början kan vara att bygga många fler mötesplatser. När denna vår vision är en realitet blir restiden mellan Stockholm och Östersund under fyra timmar, till Åre under fem timmar. Miljön blir bättre, trafikolyckor minskar, det skapas fler arbetstillfällen och vårt län kan utvecklas.
Restiden till Sundsvall har förkortats, men även här är fortsatta investeringar i banan nödvändiga. Likaså är det viktigt med en upprustning av fordonen. Tågtrafiken till Norge måste utvecklas för att öka antalet norska besökare i Jämtland, men också för att underlätta transporterna till Atlantkusten.
Inlandsbanan behöver statligt stöd för underhåll och upprustning för att kunna öka såväl person- som godstrafiken. Tågtrafiken i hela norra Sverige behöver över huvud taget samordnas bättre och ett godstransportstråk från Ryssland över Finland, Sverige och Norge skapas.
Staten ska ta ansvar för flyglinjerna mellan de kommunala flygplatserna i inlandet där tåg inte är ett realistiskt alternativ.
På landsbygden är företagande och utbildning som sker på distans viktiga. Det förutsätter snabb och säker tele- och datakommunikation, vilket gör bredbandsutbyggnaden oerhört viktig, liksom utbyggnaden av tredje generationens mobilnät.
Staten måste genom regleringsbrev och ägardirektiv tydligare än nu styra sina verk och bolag för att stärka den regionala utvecklingskraften, ett samhällskontrakt som garanterar grundläggande service inom post-tele-IT-el och annan basal infrastruktur måste upprättas, statliga servicekontor som representerar arbetsförmedling, polis, försäkringskassa och skatteverk måste byggas upp över hela landet och en väl sammanhållen och offensiv nationell bredbandsstrategi måste upprättas.