Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 22 Kommunikationer enligt uppställning
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att av klimat- och jobbskäl öka investeringarna i järnväg och annan kollektivtrafik.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avvisa privata aktörer i utfärdandet av körkort samt lotsning.
Den gångna valrörelsen visade med stor tydlighet att regeringen snarare ser klimatåtgärder än klimatförändringar som det stora hotet mot Sveriges framtid. Detta faktum följs nu upp i budgetpropositionen som följaktligen saknar de politiska initiativ som krävs för att vi i Sverige ska kunna vara med och bidra konstruktivt till att klara klimatfrågan.
Ett exempel är regeringens politik på infrastrukturområdet. Investeringar i vägar ökar stadigt medan investeringarna i järnväg minskar. När det gäller nya spår handlar det om en reduktion med närmare 70 procent fram till år 2014. Resultatet blir i princip fortsatta utsläpp från transportsektorn på dagens nivå fram till 2020, enligt regeringens egen analys.
Tiden vi har på oss för att stoppa klimatförändringarna är kort. Om vi inte gör något nu blir konsekvenserna stora för enskilda människor och för samhällsekonomin som helhet i framtiden. Vi rödgröna inser att det är billigare att agera nu än att vänta.
Transporterna står för en stor del av miljöbelastningen i vårt samhälle. Fler transporter – inte minst när det gäller gods – behöver styras om från väg till järnväg. Det kräver betydande upprustningar och förbättringar i järnvägsnätet. Därför vill vi investera 100 miljarder kronor ytterligare för utbyggnad av hållbar infrastruktur 2010–2021. Bland annat vill vi bygga Sveriges första höghastighetsbanor: Ostlänken och Göteborg–Borås och storsatsa på kollektivtrafik, inte minst i Stockholmsregionen. För att öka andelen som åker med kollektivtrafik ska också försök med till exempel billigare kollektivtrafik kunna genomföras.
I budgetpropositionen blir det tydligt hur regeringen i sin nationella plan för infrastruktur 2010–2021 kraftigt minskar ambitionerna på järnvägs- och kollektivtrafikinvesteringar. Investeringarna i ny järnväg mer än halveras jämfört med under förra mandatperioden medan väginvesteringarna ökar kraftigt. Med regeringens politik kommer investeringarna i väg att vara mer än dubbelt så stora som investeringarna i järnväg år 2014. Trots vinterns tågkaos satsar regeringen mindre på drift och underhåll av järnvägen.
Vi rödgröna vill göra en historisk satsning på järnväg och på kollektivtrafik – en satsning som gör det enklare för människor och företag att göra klimatsmarta transportval samtidigt som det skapar jobb och stärker Sveriges konkurrenskraft. Satsningen innebär en fördubbling av investeringarna i järnväg och kollektivtrafik och omfattar runt 100 miljarder kronor under planperioden 2010–2021 utöver regeringen, och beskrivs i motion 2009/10:T8.
Som ett första steg vill vi satsa 760 miljoner kronor 2011 och 2 400 miljoner kronor 2012 i höjt anslag på järnvägs- och kollektivtrafiksatsningar samt banunderhåll. Pengarna ska framförallt gå till satsning på urban kollektivtrafik och cykel, ökade anslag till drift och underhåll av järnväg, satsningar i hela landet med fokus på jobb och klimat samt buss- och cykelsatsning i Stockholm. Pengarna för 2011 fördelas med 487 miljoner kronor till regional kollektivtrafik (under anslag 1.1 Väghållning) och 273 miljoner kronor till projektering av strategiska infrastrukturobjekt och stärkt underhåll (under anslag 1:2 Banhållning).
Vi vill motverka den så kallade digitala klyftan. Vi föreslår ett stöd om 50 miljoner kronor för att stimulera lösningar som gör Internet tillgängligt för flera.
Vi avvisar regeringens aviserade förslag om att privata aktörer ska kunna utfärda körkort samt förslaget om att privata aktörer ska kunna utföra lotsning.