Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bättre driftsäkerhet för mobil- och datakommunikation i hela landet.
Post- och telestyrelsen (PTS) är central förvaltningsmyndighet och har ett samlat ansvar för elektronisk kommunikation. Inom ramen för detta ansvar skall PTS bl.a. utöva tillsyn enligt lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation (LEK). Enligt LEK ska den som tillhandahåller allmänna kommunikationsnät eller allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster se till att verksamheten uppfyller rimliga krav på god funktion och teknisk säkerhet samt uthållighet.
Bestämmelsen om god funktion och teknisk säkerhet ger uttryck för en grundläggande nivå avseende främst uthållighet, tillgänglighet och driftsäkerhet. Utöver den grundläggande driftsäkerheten som är tänkt att säkerställas genom bestämmelserna om god funktion och teknisk säkerhet är syftet att den tillgänglighet och kvalitet som konsumenterna efterfrågar skall uppnås genom konkurrens på marknaden.
Elektroniska kommunikationstjänster i Sverige drabbas dagligen av störningar och åtgärdas i regel snarast av de operatörer som har tilldelats licenser i alla fall inom de geografiska områden (tätbebyggda områden) där konkurrens råder mellan operatörerna.
Tyvärr finns inte den typen av konkurrens i stora delar av vårt land. I de glest bebyggda områdena i vårt land är konsumenterna oftast utlämnade endast till en operatör för elektroniska kommunikationstjänster. Avsaknaden av konkurrens driver inte på den servicenivå som lagstiftaren i normalfallet utgår ifrån. Det gör att verksamheten ofta inte kan sägas uppfylla rimliga krav på god funktion och teknisk säkerhet samt uthållighet framför allt i glesbyggd.
Ett exempel på det var situationen i sommar i övre delen av Tornedalen, som under åtta sommarveckor fått utstå ideliga störningar, kortare och längre avbrott och synnerligen spartansk service för att åtgärda bristerna i mobiltelefoninätet. Åtta veckor är en helt oacceptabel tidsutdräkt, och den fick allvarliga konsekvenser.
Denna typ av störningar har och kan i framtiden få mycket allvarliga konsekvenser särskilt i glesbygd, där behovet av denna typ av kommunikationer är särskilt viktig att den fungerar p.g.a. långa avstånd till tätorter. Närhet till service är självklar för de flesta i vårt land, och det handlar om närhet till sjukvård, banker, försäkringskassor, polis, räddningstjänst m.m. I stora delar av vårt land saknas närhet till denna typ av service, avståndet kan ibland vara mer än 10 mil till exempelvis närmaste ambulans. Därför är det oerhört viktigt att elektronisk kommunikation finns och fungerar i hela landet, särskilt då vi mer och mer avvecklar kopparnät för fast telefoni. Det handlar om livsavgörande insatser av sjukvård, ambulans som inte kan tillkallas, tillsyn av äldre, trygghetslarm som inte fungerar eller räddningstjänst som inte kan påkallas. Men det handlar även om annan daglig viktig service, exempelvis betalservice för företag och privatpersoner som inte fungerar eller elektronisk kommunikation som allt oftare skall ske med såväl myndigheter som privata företag.
Mot bakgrund av det ovan anförda, och då det i dagens reglering inte finns utrymme för tillämpning på olika sätt i olika delar av landet för olika orter, hemställer jag att lagen om elektronisk kommunikation, LEK, omarbetas så att uthållighet, tillgänglighet och driftsäkerhet säkerställs även i områden där konkurrens inte råder mellan olika operatörer.