Motion till riksdagen
2010/11:T379
av Tina Ehn (MP)

Bohusbanans framtid


MP1603

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att förlänga Bohusbanan till Oslo.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att återuppta persontrafiken på Lysekilsbanan.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att åtgärda den låga höjden i tunnlarna norr om Uddevalla för att godstrafik med Stora Ensos SECU-boxar ska vara möjlig på banan.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att rusta banan en längre sträcka och att ge Västra Götalandsregionen i uppdrag att förskottera pengar till upprustning sista biten in till Strömstad.

Motivering

Bohusbanan är en del av Sveriges infrastruktur, en bra och smart del av vår infrastruktur. I dag inser de flesta att klimatfrågan är en stor och övergripande fråga. Att den pågående klimatförändringen inte kan tänkas bort. Att alla har ett ansvar för att medverka till att minska våra utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser.

En faktor är på vilket sätt vi transporterar oss och på vilket sätt vi transporterar det vi konsumerar, allt från råvaror till färdiga produkter. Om transporterna skulle stå för sina klimatutsläpp så skulle samhällets flöde av produkter förmodligen se helt annorlunda ut. Delvis kanske vi hade haft mer av närproducerade produkter, eftersom kostnaderna för att frakta inte minst mat mellan produktion, förädling och förpackning sannolikt inte skulle se ut som de gör i dag. Som ett exempel kan vi fiska fisk utanför Sveriges kust som sedan transporteras till andra sidan jorden för att fileas och rensas och i nästa steg transporteras till ytterligare någon plats för att förpackas och så småningom tillbaka till Sverige för försäljning.

Väldigt mycket av det som rullar på våra vägar i dag är svårt att förändra men det är en del av samhällsutvecklingen som kan vara på sin plats att ifrågasätta. En mer konkret del i att minska klimatutsläpp från transportsektorn är att förflytta mer från väg till järnväg.

I Bohuslän finns den mycket trevliga Bohusbanan som fraktar människor hela året från Strömstad i norr till Göteborg i söder. För tillfället är Bohusbanan bruten vid infarten till Strömstad och ersatt med busstrafik, ett arbete som ska vara klart sommaren 2012, men som planen är kommer att återuppbyggas igen.

Utred en förlängning av Bohusbanan till Norge

Man har vid ett flertal tillfällen, ända sedan banan byggdes, haft funderingar på att förlänga Bohusbanan från Strömstad in i Norge, men detta har tyvärr aldrig blivit av. Intresset finns kvar, och flera har intresserat sig för Bohusbanans utveckling och den potentiella möjligheten som finns med tillväxtregionerna runt Oslo och runt Göteborg. Bohusbanan är ett exempel på en möjlighet till en hållbar transportlänk mellan Oslo och Göteborg.

Flera möjligheter vilar i en sådan utveckling, inte minst hållbar turismutveckling. I dag är det Europaväg 6 som dominerar som transportled och mycket kretsar runt denna väg. Drömmar om köpcentrum lyfts fram i kommun efter kommun.

Helhetsansvar för hållbara transportlösningar hamnar i skymundan. Det är dags att utreda möjligheten för en utveckling av Bohusbanan att i framtiden sträcka sig till Oslo.

Lysekilsbanan

I dag ligger all transport på sträckan mellan Munkedal och Lysekil nere. Efter beslut från Stora Enso om att övergå till så kallade SECU-boxar, har möjligheten till tågtransporter till och från Lysekils hamn med dessa boxar blivit omöjlig, då tunnlarna norr om Uddevalla i dag inte klarar höjden för dessa stora boxar.

Dessutom pågår ingen persontrafik heller, eftersom man har haft svårigheter att köra i en hastighet överstigande 40 km/tim på sträckan. Enligt information är det dock fullt möjligt att trafikera Lysekilsbanan efter smärre åtgärder med en hastighet på upp till 70 km/tim med de moderna Reginatågen, vilket gör persontrafik mer intressant. Speciellt sommartid då turismen ofta skapar köer utefter vägnätet mellan Lysekil och Hallinden och ut till E6:an.

Det finns alltså två angelägna åtgärder som den här motionen vill fokusera på avseende Lysekilsbanan. Att återuppta persontrafiken snarast, och att utreda möjligheten att åtgärda den låga höjden i tunnlarna norr om Uddevalla så att även godstrafik som transporteras med Stora Ensos boxar med lastprofil C blir möjlig. Vidare behöver en längre del av Bohusbanan rustas.

Delsträckor ska och kommer att åtgärdas, men att inte rusta resten av banan när staten genom Vägverket byggt ny järnväg på Bohusbanan för ca 200 milj. är ekonomiskt slöseri. Det går inte att utnyttja de korta sträckorna för högre fart om inte en längre del rustas. Mellan Skee och Vik där Vägverket flyttat järnvägen är det 5 km. En bra början är att binda ihop dessa delar samt resterande del ner till Tanum.

Om regeringen ger Västra Götalandsregionen tillstånd att förskottera pengar för upprustning in till Strömstad skulle sista milen mot Strömstad bli en bra bana med 140 km/tim.

Stockholm den 26 oktober 2010

Tina Ehn (MP)