Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheterna för att staten går in som lånegarant för att påskynda utbyggnaden av Trelleborgs hamn, vilken är ett riksintresse och utpekad som en av landets strategiskt viktigaste hamnar.
Regeringen har identifierat Trelleborg som en av tio hamnar av särskild strategisk betydelse för det svenska godstransportsystemet, och hamnen har utpekats som ett riksintresse. Detta är inte märkligt då hamnen är landets näst största hamn vad gäller mängden gods som hanteras.
Trelleborgs hamn har utvecklats till en viktig knutpunkt för omlastning mellan järnvägs-, väg- och sjötransporter. Närmare 90 procent av Sveriges import och export går i dag via landets hamnar och hela 30 procent av den rullande godsmängden passerar Trelleborgs hamn. Hamnen utgör i dag en ovärderlig hub i trafiken mellan Skandinavien och övriga Europa med sina fem färjelinjer till Tyskland och Polen.
Hamnen har sedan mitten av 1990-talet haft en 50-procentig tillväxt av godsmängden, och i dag hanteras över 12 miljoner ton gods årligen. I och med EU:s utvidgning österut har handeln med främst Polen ökat och en betydande andel av denna handel går via Trelleborgs hamn. Trelleborg utgör också den viktigaste brohamnen till Sveriges största handelspartner Tyskland. Ett skäl till den kraftiga expansionen är att godstrafiken genom att välja transportvägen över Trelleborg undviker Hamburg och Hannover med de trafikinfarkter som karakteriserar denna rutt.
Tillväxten av godstransporter i trailrar, lastfordon och släp ökar, och en fjärdedel av all denna typ av godshantering passerar i dag Trelleborg. Samtidigt är Trelleborgs hamn även den hamn där det passerar flest järnvägsvagnar. Under 2007 passerade 110 468 vagnar rikets alla hamnar och 76 336 av dessa (69 procent) passerade Trelleborg.
Vid ett beslut i Trelleborgs kommunfullmäktige i maj 2010 beslutades att hamnen i Trelleborg ska expandera med ytterligare fyra nya färjelägen. Miljödomstolen gav i april hamnen tillstånd för att expandera.
Hamnen drivs i kommunal regi, men det är rimligt att staten, med tanke på hamnens stora betydelse för svensk industri, tar ett större ansvar för att hjälpa till och underlätta finansieringen så att utvecklingen och utbyggnaden blir långsiktig och hållbar.
För att kunna genomföra utbyggnaden på snabbaste sättet är det rimligt att staten utreder möjligheten att ge en statlig lånegaranti till Trelleborgs hamn.
En fördröjning av utbyggnaden av hamnen och en utebliven statlig lånegaranti innebär att Trelleborgs hamn kommer att utvecklas långsammare, vilket kommer att få följande konsekvenser:
osäkra transporter,
fortsatt hög påfrestning på klimat och miljö,
försämrad konkurrens och
dyrare varor och tjänster.
Mot bakgrund av detta bör regeringen utreda möjligheterna för staten att gå in som lånegarant för att främja och påskynda utbygganden av Trelleborgs hamn, vilket är en riksangelägenhet som berör stora delar den svenska import- och exportindustrin.